Port je vino bogate istorije koja seže u XVIII vek, ali i dalje ostaje donekle misteriozno prosečnom vinskom ljubitelju.
Poznato po svom slatkom ukusu i visokom procentu alkohola (oko 20%), port dolazi u više stilova, ali svi se slažu da je ovo vino neodoljivo i privlačno.
Pravi port može se proizvesti samo u dolini reke Douro u severnom Portugalu koja je registrovana kao prva zvanična vinska regija na svetu.
Ova regija ima specifične uslove gajenja, kvalitetno zemljište i pogodnu klimu i danas je pod zaštitom UNESCO-a.
Zanimljivo je da, iako dolazi iz Portugala, port duguje svoj nastanak Britancima.
Na svojim dugim putovanjima brodom, britanski trgovci počeli su da vinu dodaju neutralni alkohol od grožđa kako bi sprečili njegovo kvarenje. Ovaj dodatak zapravo je stvorio novi ukus i karakterističan profil koji je od tada postao popularan.
Port je blend različitih sorti grožđa, uglavnom crnih. Veština blendovanja igra ključnu ulogu u njegovom pravljenju, pa se odnosi sorti često razlikuju kako bi se postigao dosledan kvalitet iz godine u godinu.
Port se deli na dve osnovne grupe: vina koja odležavaju u drvenim buradima i vina koja sazrevaju u boci.
Svaka od ovih grupa ima svoje specifičnosti i stilove koje ih čine posebnim a ovde ćemo spomenuti neke od popularnijih.
Ruby Port: Intenzivno rubin crveno vino sa svežim, voćnim aromama. Idealan je za ljubitelje jednostavnih i direktnih ukusa.
Tawny Port: Odležavanjem dobija prepoznatljive note karamele, suvog voća i oraha. Posebno zanimljiv kada se rashladi i služi kao aperitiv.
Beli Port: Svetla i osvežavajuća varijanta, savršena za letnje večeri ili kao osnov za koktele.
Vintage port: posebno se izdvaja po prestižu i kvalitetu; toliko je cenjen da su mnogi proizvođači u 21. veku samo šest puta proglasili berbu dostojnu za proizvodnju ovog stila.
U prošlosti je bio običaj da se deci za prvi rođendan pokloni paket nekog Vintage porta, koji bi se čuvao do punoletstva.
Port se može uživati i kao aperitiv, ali najviše dolazi do izražaja uz sireve i deserte. Tradicionalno se uparuje sa stiltonom, ali dobro ide i uz druge tvrde sireve poput cheddara ili portugalskog queijo de serra.
Što se tiče deserta, ruby reserve port odlično se slaže sa tamnom čokoladom, dok je tawny izvrstan uz kremaste poslastice poput pudinga od lešnika ili creme brulee.
Stručni saradniku na tekstu:
Jelisaveta Stanojević
Drugi somelijer Srbije, član SERSA