Uparivanje hrane i vina

vino pasta

Večito pitanje...Kako upariti vino i hranu? Koje vino ide sa kojim jelima?

Kada vinski znalci kažu belo vino ne ide baš uz biftek u ulju, a Vama se sviđa, to je prvenstveno stvar ukusa o kojoj ne treba raspravljati.

Ukoliko pak, želite vođeno gastronomsko iskustvo, praćeno nekim činjenicama, trebalo bi zapamtiti par korisnih stvari. Glavni razlog je da želite da osetite i vino i hranu. Odličan spoj hrane i vina stvara ravnotežu između komponenti jela i karakteristika vina.

Ovde ćemo pomenuti neke zanimljive smernice, sa nekim pomalo logičnim zaključcima:

Vino treba da ima isti intenzitet ukusa kao i hrana. Ne želimo da jedno dominira nad drugim. Boju vina je najbolje upariti sa bojom mesa. 

Neko opšte pravilo bi bilo belo vino –  belo meso, rose vino – rose meso i crveno vino i …..?

Vino bi trebalo da bude kiselije od hrane.
Vino bi trebalo da bude slađe od hrane.
Vino je bolje uskladiti sa sosom nego sa mesom.

Ako je vino oporo, tj. ima jake tanine i gorkast ukus, najbolje ga uravnotežuju masti.

0004 MT PassoBlancoconsushi new

Trougao koji treba zapamtiti. Gorko ne voli ljuto. Ljuto ne voli kiseline. Kiseline ne vole gorko.

Dakle, ako planirate večeru, možete imati na umu par trikova:

Penušavo vino jeste aperitiv, ali možete ga spojiti sa laganom belom ribom ili školjkama. Takođe bi dobro išlo i uz svežu Mozzarelu sa jako malo maslinovog ulja.

Roze penušava vina su pak, malo punija te možete tu ubaciti i neke škampe..

Belo vino, lagano i sveže, zavisno od kiselina, lepo ide uz neke salate. Divna svežina Pinot Grigia bi lepo išla uz piletinu u sosu od sira. Zašto? Svežina vina je komplementarna gustini sosa.

Punije belo vino ili odležalo belo vino voli uparivanje sa srednje starim sirevima, piletinom, rakovima, pohovanim belim mesom, kremastim sosem sa pečurkama itd. Zapamtite i da Chardonnay ne voli paradajz. Kiseline iz paradajza povećavaju kiselinu Chardonnay-a i čak pojačavaju gorčinu.

Rose vino zaista voli škampe, gambore, kozice. Mogu i biti i pohovani … sa maslinovim uljem ili bez..
Ako je polu-suvi roze, možemo se setiti Santorinija i shvatiti da je najlepši osećaj uparivanja sa saganaki sirom. Mi ga ovde možemo upariti i sa grilovanim Miročkim sirom.

Crvena vina zahtevaju malo delikatniju filozofiju, pa ćemo pokušati da uprostimo: laganije vino – laganija hrana, što je intenzivnije vino hrana mora biti takođe intenzivnija.

Ukoliko npr. želite dimljeno meso, bilo bi lepo da ga uparite sa nekim dimnim i punim Shirazom iz Rhone, koji može da isprati punoću ukusa mesa. Pinot Noir sa svežom tunom sa vrlo malo bibera i nekim grilovanim pečurkama sa strane. Merlot sa biftecima u sosu koji nisu prejaki! Nego blago džemasti i srednje začinjeni. A za prilog karamelizovani luk sa parmezanom. Da..

Cabernet Sauvignon kao ’životinja’ medju crvenim vinima (i to mislimo samo i krajnje pozitivno) voli cve vrste pečenog i grilovanog crvenog mesa, pa i divljači! Rib eye, biftek, konjsko meso, rebra, grilovana tuna čak i sve to sa ruzmarinom, lavandom ili klekom… kao sosem ili glavnim začinom..

Ah dezert! Amarone i crna čokolada. Porto i čokoladni brauni. Ako ćemo glumiti Francuze – Sauternes i plavi sir.

Mi smo tu da izmislimo kako je dobro uparivanje slatkih belih vina poput Sauternes-a sa foies gras i buđavim sirom, a vi ste tu da isprobate i kažete da li to ide ili … da smo potpuno ludi.. Kao što smo već rekli, ukusi su različiti!