Amarone, nežni div

0014 Costasera Riserva MASI 5

Svi su čuli za Amarone, jedno od najpopularnijih vina u Italiji koje se pravi od sušenog grožđa!

Osim što je jedno od tri najpopularnija vina u Italiji. A šta zapravo znamo o njemu?

Znamo da je to vino od sušenog grožđa. Znamo da dolazi iz regije Veneto, čiji je glavni grad Verona. Na zapadu granicu zatvara veliko jezero Garda. Pored Garde nalazi se regija poznata po proizvodnji čuvenog Amarone-a, a to je Valpolicella.

Hajde da saznamo najvažnije o ovom vinu:

Od 2010 berbe. Amarone postaje DOCG (Denominazione d’Origine Controllata e Garantita). Ta regulativa nam garantuje da je Amarone della Valpolicella ispoštovao sva ’pravila’ koja su utvrđena za proizvodnju najboljih vina. Samo top vina Italije potpadaju pod DOCG regulativu.

Corvina je glavna sorta grožđa. Obavezna je da se koristi preko 45%. Ostale dozvoljene sorte su: Corvinone, Rondinella i Oseleta. Ranije je bila i Molinara, medjutim odlučeno da nije ključna u blendu, te su je proglasili ‘nebitnom’…

Kada pored naziva ’Amarone della Valpolicella’ stoji još i oznaka ’Classico’ to je istorijski naziv za tradicionalne opštine koje su prepoznate kao najbolje. I to su: Negrar, Marano, Fumane, Sant’Ambrogio. S. Pietro in Cariano.

Sušenje grožđa odvija se u specijalnim loftovima, nalik na tavane, koji se uglavnom nalaze na nekom brdu ili brdašcetu. Na taj način vetar prolazi kroz prozore praveći prirodnu ventilaciju. Zatim se grožđe koje je ručno brano postavlja na velike fioke od bambusa za proces sušenja. Bambus je prirodno porozan i dozvoljava svežem vazduhu da cirkuliše u krug sušeći svaki grozd posebno. Nakon sušenja, grožđe gubi čak 40% svoje težine!

0011 Appassimento MASI 1
0010 Appassimento MASI 12
0012 Cantine MASI 35
0022 Cantina Privata Boscaini MASI 16

Maksimalna proizvodnja grožđa koja se koristi za proizvodnju vina Amarone della Valpolicella ne bi trebalo da prelazi 12.000 kilograma po hektaru. Grožđe treba da ima minimalni prirodni alkohol 11%. Zašto je to bitno? Pa, za proizvodnju Amaronea, grožđe odabrano za postupak sušenja ne bi trebalo da prelazi 65% od gore navedene maksimalne proizvodnje. Prekomerna količina grožđa može se koristiti za proizvodnju vina Valpolicella (običnih vina iz Valpolicelle) i Valpolicella Ripasso.

Napomena: Bambus jeste tradicionalni način, ali ne suše svi proizvođači ovako. Neki suše na otvorenim brdima, tako što zakače štipaljkom (da, kao da prostiru veš). Drugi biraju jeftinije materijale poput slame (što nimalo ni ne zvuči niti izgleda prijatno), a neki čak suše svoje grožđe na plastičnim gajbicama.. Na vama je da odlučite šta je najbolje. Ah, da! Niko Vam nikada neće priznati da suši na slami ili na plastici..

Način proizvodnje: Pažljivo i ručno branje u vinogradima. Sušenje grožđa. Presovanje. Malo duža fermentacija sa ili bez pokožice u tradicionalnim velikim drvenim bačvama ili sudovima od inoxa na prirodnim, nižim temperaturama. Prebacivanje u burad sa selekcionisanim kvascima otpornim na alkohol. Malolaktička fermentacija. Ostalo ide svojim tokom kao i kod ostalih vina..

Pre izbacivanja na tržište za Amarone della Valpolicella minimalno odležavanje je 2 godine, dok je za Riservu minimum 4 godine

Da li smo Vam bar malo približili lepotu i umetnost u Amaroneu?