Masi već skoro više od 200 godina neguje porodičnu tradiciju proizvodnje vina.
Priča o Masiju započela je 1772. godine kada je porodica Bosacaini kupila prestižne vinograde u maloj dolini zvanoj “Vaio dei Masi“ odakle i potiče naziv vinarije.
1880: prelazak iz Torbea u Valgatara di Marano,
novi vinogradi i proizvodni pogoni.
1955: Tenuta Masi u Gargagnagu
(Sant’Ambrogio di Valpolicella)
1972: Masi postaje autonomus = MASI Agricola Spa
1973: Masi započinje saradnju sa Seregom Alighierijem, potomcima pesnika Dantea
1900. do danas: Porodica – Profesionalizam – Tradicija – Vernost – Predanost
U svojoj umetnosti i veštini proizvodnje Amarone-a, Masi je na svetskom nivou. Kao i u svojim inovacijama i stručnosti u Appassimento metodi koja se praktikuje još od vremena drevnih Rimljana. Na svakoj etiketi koja je rađena potpuno ili delimično od sušenog grožđa stoji oznaka AppaxXimento.
Veneto regija kao i Verona imaju posebno bogato nasleđe sorti grožđa.
Vremenom su se četiri sorte pokazale kao dostojni nosioci veličine jednog Amaronea! Corvina, Corvinone, Rondinella i Molinara.
Tradicionalno Corvina uvek fermentiše zajedno sa svojim „sestrama“. Štaviše, još su stari Rimljani našli način da nateraju Corvinu da se pokaže u najboljem svetlu i to pomoću tehnike sušenja. Metodom „appassimento“, u stvari, možemo da dobijemo dodatni kvalitet iz ove sorte, jer su njena struktura i karakteristike savršene za sušenje.
Regija Valpolicela i njeno područje veličine 240 kvadratnih kilometara u severno italijanskoj regiji Veneto nalazi se u podnožju Alpa koje se pružaju uz njenu severnu granicu. Regija leži na krečnjačkom, glinenom tlu i brdima koje se penju na više od 1300 metara nadmorske visine.
Masi upravlja prestižnim imanjima, kako u svojoj domovini Valpolicella Classica, gde vuče korene od XVIII veka, tako i u široj venecijanskoj regiji Le Venezie: Veneto, Trentino Alto Adige i Friuli Venezia Giulia.
Više od četrdeset godina Masi ambiciozno radi na razvoju istorijskih vinskih imanja, sarađujući sa Conti Serego Alighieri, potomcima pesnika Dantea i vlasnicima najdugovečnijeg i najtradicionalnijeg imanja Valpolicella; sa Conti Bossi Fedrigotti, čuvenim imenom u Trentinu sa vinogradima u Roveretu; i sa Canevelom, proizvođačima vrhunskih penušavih vina u Valdobbiadeneu.
Pre oko dvadeset godina, započeli su i projekat organske proizvodnje u Argentini, tačnije u dolini Uco, gde su posadili Corvinu, Pinot Grigio i primenili svoje bogato znanje u vezi sa tehnikom apassimento, naravno koristeći i sorte koje su već starosedeoci Argentie: Torontes i Malbec. Želja je negovanje tradicije. Italijanske, a sa ovim i Argentinske.
Nakon više od 200 godina vinarstva i vinogradarstva, kompanija je i dalje u porodičnim rukama.