Vinarija Masi (Italija)

0012 Cantine MASI 35

Masi već skoro više od 200 godina neguje porodičnu tradiciju proizvodnje vina.

Priča o Masiju započela je 1772. godine kada je porodica Bosacaini kupila prestižne vinograde u maloj dolini zvanoj “Vaio dei Masi“ odakle i potiče naziv vinarije. 

1880: prelazak iz Torbea u Valgatara di Marano,
novi vinogradi i proizvodni pogoni.

1955: Tenuta Masi u Gargagnagu
(Sant’Ambrogio di Valpolicella)

1972: Masi postaje autonomus = MASI Agricola Spa

1973: Masi započinje saradnju sa Seregom Alighierijem, potomcima pesnika Dantea

1900. do danas: Porodica – Profesionalizam – Tradicija – Vernost – Predanost

U svojoj umetnosti i veštini proizvodnje Amarone-a, Masi je na svetskom nivou. Kao i u svojim inovacijama i stručnosti u Appassimento metodi koja se praktikuje još od vremena drevnih Rimljana. Na svakoj etiketi koja je rađena potpuno ili delimično od sušenog grožđa stoji oznaka AppaxXimento.

0010 Appassimento MASI 12
appaxximento

Veneto regija kao i Verona imaju posebno bogato nasleđe sorti grožđa.

Vremenom su se četiri sorte pokazale kao dostojni nosioci veličine jednog Amaronea! Corvina, Corvinone, Rondinella i Molinara.

Tradicionalno Corvina uvek fermentiše zajedno sa svojim „sestrama“. Štaviše, još su stari Rimljani našli način da nateraju Corvinu da se pokaže u najboljem svetlu i to pomoću tehnike sušenja. Metodom „appassimento“, u stvari, možemo da dobijemo dodatni kvalitet iz ove sorte, jer su njena struktura i karakteristike savršene za sušenje. 

Regija Valpolicela i njeno područje veličine 240 kvadratnih kilometara u severno italijanskoj regiji Veneto nalazi se u podnožju Alpa koje se pružaju uz njenu severnu granicu. Regija leži na krečnjačkom, glinenom tlu i brdima koje se penju na više od 1300 metara nadmorske visine.

Masi upravlja prestižnim imanjima, kako u svojoj domovini Valpolicella Classica, gde vuče korene od XVIII veka, tako i u široj venecijanskoj regiji Le Venezie: Veneto, Trentino Alto Adige i Friuli Venezia Giulia. 

Više od četrdeset godina Masi ambiciozno radi na razvoju istorijskih vinskih imanja, sarađujući sa Conti Serego Alighieri, potomcima pesnika Dantea i vlasnicima najdugovečnijeg i najtradicionalnijeg imanja Valpolicella; sa Conti Bossi Fedrigotti, čuvenim imenom u Trentinu sa vinogradima u Roveretu; i sa Canevelom, proizvođačima vrhunskih penušavih vina u Valdobbiadeneu.

Pre oko dvadeset godina, započeli su i projekat organske proizvodnje u Argentini, tačnije u dolini Uco, gde su posadili Corvinu, Pinot Grigio i primenili svoje bogato znanje u vezi sa tehnikom apassimento, naravno koristeći i sorte koje su već starosedeoci Argentie: Torontes i Malbec. Želja je negovanje tradicije. Italijanske, a sa ovim i Argentinske.

Nakon više od 200 godina vinarstva i vinogradarstva, kompanija je i dalje u porodičnim rukama.

Pogledajte šta smo izabrali za Vas!