Albia Rose Toscana

1.870,00 RSD

(1 recenzija korisnika)

Region: Toskana

Sorte grožđa: Sangiovese i Merlot

Suv, svež i voćni toskanski roze sa divnim aromama malina i lubenica, praćenih sjajnom svežinom i notama brusnica i ledenog sladoleda od borovnica.

 

Opis

Ricasoli je najreprezentativniji proizvođač vina na području Chianti Classico. Sa svojih blagih brežuljaka, baršunastih dolina i gustih šuma hrastova i kestena, 1.200 hektara poseda uključuje gotovo 240 hektara vinograda i 26 maslinjaka.
Ovo stvara kontinuirani niz boja i nijansi oko zamka Brolio, koji se nalazi unutar gradskih granica Gaiole u apelaciji Chianti. Od 1993. godine baron Francesco Ricasoli vodi ovu centralnu toskansku kompaniju.  Porodica Ricasoli pojavila se među feudalnim plemićkim uglednicima na dvoru cara Karla Velikog. Od 13. veka pa nadalje, ogranci porodice su se umnožili, a zatim su se ponovo okupili krajem 1700-ih, početkom 1800-ih.
Sa svojim vojskama, generacije plemića Ricasoli zacrtale su tok istorije u pozadini zamka Brolio, braneći Firencu od 1200. godine, od večitih bitaka protiv Sijene do jedinstva Italije. Bettino Ricasoli, gvozdeni baron, bio je dva puta premijer novo ujedinjene Italije posle Cavoura.
Istorija porodice Ricasoli vezana je za vino od 1141. godine, kada postoje pisana svedočenja koja potvrđuju da je porodica Ricasoli već posedovala zamak Brolio. Posle vekova braneći svoje zemlje i feudalni suverenitet, porodica Ricasoli shvatila je veliki potencijal teritorije Brolio i među prvima se posvetila unapređenju poljoprivrede i vinograda. Zapravo, porodično stablo, reprodukovano u otisku iz 1584. godine, jedna je od prvih slika područja Chianti. Zanimljivi dokumenti iz kasnih 1600-ih izveštavaju o prvom izvozu u Amsterdam i Englesku, dok su početkom 1900-ih vina iz Brolio-a bila dobro poznata i cenjena, tražena i izvožena širom sveta: od Kine do Saudijske Arabije, iz Južne Afrike do Gvatemale, od Kostarike do nekadašnjih britanskih kolonija u Africi. Naročito je 1872. godine baron Bettino Ricasoli (1809 – 1880), proslavljeni političar i vizionarski vinarski preduzetnik, osnovao formulu za vino Chianti, koja se danas naziva Chianti Classico.

 

Sjajno uparivanje ovog svežeg Rose-a sa salatama sa lososem.

Dodatne informacije

Alkohol

Boja

Roze

Sorta grožđa

,

Količina

0.75 L

Telo vina

Zemlja porekla

1 recenzija za Albia Rose Toscana

1-1 of 1 review
  1. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

    (0) (0)
Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews