Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione

6.900,00 RSD

James Suckling: 95 poena

Berba: 2020

Region: Toskana

Sorta grožđa: Sangiovese

Fantastični primerak Chianti Classico Gran Selezione! Odlično ocenjeno vino iz godine u godinu. Odličan potencijal starenja. Vino punijeg tela sa fantastičnim aromama vanile, čokolade, kafe, šljiva i višanja. Sjajna struktura, čvrsti dugovečni tanini i duga završnica sa notama duvana, začina i sladića.

Na zalihama

Opis

Šta je Gran Selezione?

Jedna od najmlađih priznatih klasifikacija koja označava vina vrhunskog kvaliteta. 2014 godine Consorzio Chianti Classico uvodi ovu kategoriju kao onu koja će razdvojiti prestižna vina koja moraju u sebi imati minimum 80% Sangiovese-a. Ona takođe zahteva da vino bude 100% sa vinograda vlasnika, sa najmanje 30 meseci zrenja u hrastovim buradima i minimum alkohola 13%. Pre nego što ovakva vina proizvođači puste u prodaju, mora proći strogu italijansku degustacionu kontrolu kako bi se utvrdilo da vino zaslužuje oznaku Gran Selezione. Pored toga, neće se svaka berba kvalifikovati za Gran Selezione.

Badia a Passignano se nalazi iznad grada Sambuca Val di Pesa, samo 3 kilometra južno od imanja Tenuta Tignanello. Imanje se prostire na površini od 223 hektara, od čega je 65 hektara zasađeno vinovom lozom. Vinogradi rastu na nadmorskoj visini koja varira između 250 i 300 metara nadmorske visine u jednom od najprirodnijih i najlepših okruženja u regionu Chianti Classico. Istorijski značaj imanja u regionu Chianti dobro je dokumentovan u stotinama tomova koji se čuvaju u Državnom arhivu u Firenci i koji pružaju opise i detalje o vinogradima Sangiovese i lokalnim usevima tokom vekova. Dalji dokaz za to izašao je na videlo 1983. godine kada je na zemlji koja okružuje Badia a Passignano otkrivena hiljadu godina stara loza Vitis Vinifere.

 

Perfektan spoj sa teletinom, junetinom i jakim odležalim mesom i sirevima.

Dodatne informacije

Težina 1,5 kg
Alkohol

Boja

Crveno

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

Telo vina

Vinarija

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …