Peppoli Chianti Classico

2.800,00 RSD

Regija: Toskana

Sorte grožđa: Sangiovese, Merlot i Syrah

Odličan primerak Chianti Classico-a, srednjeg tela, dobre strukture I oštrih kiselina, kompleksan I konzistentan ukus, sa aromama zrelih višnji, crnih divljih kupina, ljubičica I blago dimljenih nota stečenih odležavanjem 9 meseci u hrastovim buradima od Slavonskog hrasta.

Opis

Svaka osoba ima mišljnje o Chianti-u! Neki ga obožavaju i cene, a drugi ga povezuju sa vinima niskog kvaliteta koja stoje u dnu polica u Italijanskim marketima i koštaju oko 2 eura..

Chianti Classico je apelacija u srcu Toskane. Ovaj mali vinski region daje možda jedno od najpoznatijih i najcenjenijih vina. Vino se na ovom području proizvodi više od 2000 godina, još od etrurskog vremena. Ova toskanska regija dobila je naziv Chianti i priznata je kao vinska regija od 13. veka, a njene granice su definisane 1716. godine službenim naređenjem koji je izdao veliki vojvoda Cosimo III de ‘Medici.

Svaki Chianti Classico po zakonu mora u svom sortnom sastavu imati minimum 80% sorte Sangiovese, kako bi se zvao Chianti Classico. Može se koristiti najviše 20% drugog crnog grožđa poput Colorino, Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon i Merlot. Belo grožđe je zabranjeno 2006. godine.

Proizvodne zone Chianti padaju oko Firence na severu, Siene na jugu, Arezza na istoku i Pise na zapadu. Imanje Peppoli nalazi se 5 kilometara severoistočno od poseda Tenuta Tignanello, ukupne površine 100 hektara, od čega je 50 hektara zasađeno vinogradima. Peppoli je prvi put proizveden 1985. godine.

U apelaciji Chianti Classico postoje tri nivoa kvaliteta. Chainti Classico Annata ili standardno vino koje mora odležavati 12 meseci pre puštanja, dok sledeća kategorija- Chianti Classico Riserva mora mora odležavati minimum 24 meseca. Chianti Classico Gran Selezione ima naravno rigoroznije zahteve i što se tiče uzgoja grožđa, a odležavanje je obavezno minimum 30 meseci.

Ono što Chianti Classico čini tako jedinstvenim u poređenju sa ostalim vinima Chianti je nepogrešiva ružičasta etiketa sa pečatom i slikom crnog petla  (eng.Black Rooster). Ova posebna oznaka je simbol vinskog konzorcijuma Chianti Classico, osnovanog 1924. godine radi zaštite, promocije ovog vina i sprečavanja vinskih prevara.

Ocene za aktuelnu berbu:

Wine Enthusiast 90/100

James Suckling 91/100

Dodatne informacije

Težina 1,45 kg
Boja

Crveno

Telo vina

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

Vinarija

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …