Solaia

54.900,00 RSD

Regija: Toskana

Sorta grožđa: Cabernet Sauvignon, Sangiovese i Cabernet Franc

Vino je odležavalo 18 meseci u francuskoj hrastovini.

Intenzivne rubin crvene boje, punog i snažnog tela. Na nosu ekspresivne i zapanjujuće arome egzotičnih začina, zemljanih tonova i zrelog crnog voća poput kupina i divljih ribizli. Elegantne strukture i uglađenih  tanina, na paleu se prepliću arome belog bibera, cimeta, karanfilčića i kakao praha. Vino odličnog potencijala, razvija ukuse tokom vremena.  Dobre i istrajne kiseline, taninska struktura srednjeg intenziteta i duga i zanimljiva voćna završnica.

 

Berba: 2019

Samo 1 je preostalo na zalihama

Opis

Solaia (čit. Solaja) je vinograd od 50 hektara koji se nalazi unutar Antinorijevog prostranog imanja Tignanello u San Casciano Val di Pesa u severnom delu regije Chianti Classico. Smešten na nadmorskoj visini od 350 do 400 metara nadmorske visine i sa kamenitim tlom od „albereze“ (tvrdog krečnjaka) i „galestra“ zemljišta ( pahuljasta krečnjačka glina). Poput mnogih vrhunskih toskanskih vina, Solaia je svoj život započela kao eksperiment. 1978. godine Antinori je za Tignanello imao malo više Cabernet Sauvignon-a i Cabernet Franc-a nego što im je bilo potrebno, pa je mala količina flaširana odvojeno. Ostalo je, kako kažu, istorija. Prve dve berbe bile su blend 80% Cabernet Sauvignon-a i 20%Cabernet Franc-a. Taj blend je ponovljen i 1979.godine. Berbom 1982. godine Solaia je dobila oblik kakav danas ima, a to je oko 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese i 5% Cabernet Franc.

Vino Solaia se proizvodi samo u izuzetnim berbama, a nije proizvedena 1980, 1981, 1983, 1984 i 1992.

Drugi izuzetak je bila čuvena 2002 berba, vrlo teška berba, u kojoj je Solaia 90% Cabernet Sauvignon i 10% Cabernet Franc. Šta je još specifično za ovu berbu? Piero Antinori nije želeo da izbaci u prodaju vino koje nije dostizalo veličanstveni kvalitet prethodnih berbi. Kada su komšijske vinarije saznale da Piero ne želi da napravi 2002.berbu, skupili su se svi zajedno i pozvali Piera na sastanak. Tu su ga molili da ipak pusti i napravi Solaiu, jer kad on ne bi izbacio vino, to bi značilo da je berba bila jako jako jako loša i da, praktično vina iz te godine nisu uopšte dobra, što bi se odrazilo na svačiju prodaju. Piero je popustio i pristao da napravi 2002.berbu nakon tog sastanka. ALI! Sa drugačijim nazivom. Ova berba se zvala Annata Diversa, što u prevodu znači ‘Drugačija godina’.

Tokom godina, Solaia je bio dobar stilski barometar za Toskanu. Osamdesetih godina 20. veka bila je prilično klasična i inspirisana Bordoom. Devedesetih je zrelost i koncentracija dobila dodatni poticaj, dok su se tokom 2000. vratili ranijim berbama i finoći.

 

Odlično uparivanje sa dobrim kvalitetnim odležalim suvidiranim mesom i začinjenim grilovanim povrćem.

Dodatne informacije

Težina 11 kg
Boja

Crveno

Telo vina

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

, ,

Vinarija

Zemlja porekla

Berba

2009, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2008

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Solaia Solaia
Ocena*
0/5
* Rating is required
Vaša recenzija
* Review is required
Ime
* Name is required
Add photos or video to your review
* Molim vas potvrdite da niste robot

Možda će vam se svideti …