Perrier-Jouet Belle Epoque

24.650,00 RSD

Wine Enthusiast: 95 poena

Region: Champagne

Sorte grožđa: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier

Veoma složen i kompleksan sa divnim kremastim aromama tarta od limuna, crvenog grejpa i svežeg peciva. Privlačan i hrskav, sa divnim notama žutih ruža i svežeg poljskog cveća, dok se u završnici srednjeg tela javljaju mineralni tonovi praćeni notama belih breskvi.

Nema na zalihama

Opis

Kao i svi šampanjci, Perrier-Jouet živi od svog teroara.Sredinom 19. veka kupili su dve neverovatno važne parcele za proizvodnju Chardonnay-a: Bourons Leroy i Bourons du Midi. Zašto su ove parcele bitne za ovaj šampanjac? Obe parcele leže na čistoj kredi, što povećava delikatnost i mineralnost grožđa koje se koristi, takođe i cvetne arome

Perrier-Jouet je jako važan i poseban šampanjac na svetskom tržištu, a evo i zašto:

  • Pre sredine 19. veka, većina šampanjca bila je slatkasta. To je zbog doziranja, ili dodatka šećera, koji se koristi za ponovno pokretanje fermentacije u boci, sve u svrhu stvaranja onih vitalnih, životvornih mehurića po kojima je Šampanjac poznat. U to doba doziranje je bilo bitno i traženo, ostavljajući značajnu količinu zaostalog šećera. Zatim je stigao Perrier-Jouet Cuvee, šampanjac doziran sa samo 5% šećera. Lansiran je 1846. godine i izvezen u London. Rezultat je bio potpuni pogodak. Do 1876. godine termin „brut Champagne“ je popularizovan.
  • Perrier-Jouet je kraljica Viktorija još davne 1861. godine dodelila Kraljevski nalog -To je u osnovi kao da kažete: „U redu, ti si naš Šampanjac, i uvek ćemo imati punih par frižidra. I drugi kraljevi uživali u čarima ovog pića, uključujući Katarinu II iz Rusije, švedsku kraljevsku porodicu, Napoleona III i Leopolda I iz Belgije.
  • Perrier-Jouet počeo je da proizvodi šampanjac 1811. Godine 2009. u kući su još uvek bile proizvedene neke boce šampanjca proizvedene davne 1825. godine, što ga čini najstarijim dostupnim šampanjcem na svetu. Nije iznenađujuće, s obzirom na 184 godine starosti, mehurići su uglavnom nestajali kada se vino služilo. To ne znači da vino nije bilo ukusno, međutim – prema kultnom francuskom vinskom kritičaru Michelu Bettaneu, bilo je „aroma pečurki, šume i malo meda“ što je jako zadivljujuće za šampanjac.

Cveće na boci ne postoji samo zato što to lepo izgleda, već da dočara ukus i arome Chardonnay-a kao glavne sorte koje podsećaju na sveže prolećno prvo cveće.

 

Predivno uparivanje sa ostrigama, laganim kroasanima i škampima.

Dodatne informacije

Težina 1,7 kg
Alkohol

Boja

Penušavo

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

, ,

Telo vina

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …