Naša Michelin zvezda

Danijela Tesic Michelin

Danijela Tešić obogatila je vinsku kartu restorana «Ossiano» neobičnim etiketama, još uvek nepoznatim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Rođena u Srbiji gde je i započela svoju vinsku karijeru posle samo jedne godine u Dubaiju dobija posebno priznanje od strane Michelin vodiča 2022. godine kao «Najbolji somelijer» 

Njeni gosti sa oduševljenjem kažu da je uvek spremna da predloži nove i uzbudljive kombinacije, kako bi na najbolji način pomogla u stvaranju jedinstvenog vinskog iskustva. 

Ponosni na njen uspeh i naše zajedničke početke pitamo Danijelu par brzih pitanja sa željom da podeli i sa vama njena iskustva i predloge.

Da li postoje neka pravila ili smernice koje sledite prilikom uparivanja vina i hrane?

Ne bi trebalo da postoje stroga pravila koje ograničavaju uparivanje vina. Naravno, postoje neke uobičajene kombinacije i smernice koje su već dokazane.

Lično volim da probam i stvaram nešto novo, jer postoji mnogo različitih stilova vina i ukusa hrane koji zaslužuju da budu zajedno. 

Prvo probam hranu, a zatim razmišljam o tome koje vino bi najbolje ispratilo to jelo. Nakon toga dolazi zabavan deo – degustacija

Koje su neke od najznačajnijih promena ili trendova koje ste primetili u industriji vina tokom godina?

Trenutno su popularna prirodna vina. Mnogi gosti pokazuju interesovanje za njih, postavljaju pitanja i traže dodatne informacije o tome. 

Generalno, to nije uticalo na moju ulogu somelijera već je jednostavno trenutni vinski trend.

Kada biste pravili "listu želja" koje ozbiljni ljubitelji vina treba da probaju u svom životu, koji bi bili vaši predlozi i zašto?

  • Salon 2002 – stil i elegancija šardonea iz te berbe su više nego izuzetni.
  • Chateau Haut Brion 1989 – legendarna berba u kojoj možete i dalje uživati.
  • Opus One Overture NV – mešavina različitih vina Opus One koja odležavaju u buradima, vrlo zanimljivo vino za probati.

Po vašem mišljenju, koje su neke od najpotcenjenijih vinogradarskih regija ili sorti grožđa?

Definitivno je to Alto Adige, kojem zaista dajemo manje pažnje nego što zaslužuje. Što se tiče sorte grožđa, to bi sada bio Gruner Veltliner. Iako je to najzastupljenija sorta u Austriji, na svetskoj sceni bi trebalo da bude mnogo više cenjena.

IMG_20230531_120835_043

Možete li opisati najupečatljivije iskustvo degustacije vina koje ste imali tokom svoje karijere?

Kada sam počinjala kao somelijer u Pampour baru, moje prvo pravo iskustvo degustacije vina bilo je degustiranje različitih berbi Tignanella. 

Sve emocije iz tog perioda čine to iskustvo posebnim. Slušajući moje mentore kako govore o svakoj berbi, i dalje pamtim ukus tih vina.

Ako biste ostatak života morali da pijete samo jedno vino šta bi to bilo?

To bi bio definitivno bio Krug šampanjac 😊

Danijeline preporuke