Château Mouton Rothschild

125.900,00 RSD126.000,00 RSD

Moćno i veliko vino punijeg tela neverovatnih i kompleksnih aroma borovnica, kreme od kupina, ali i sandalovine, cimeta, grilovanog mesa, duvana i sušenih ruža. Odležavalo u novim francuskim buradima oko 20 meseci. Odlična i čvrsta taninska struktura, elegantna tekstura i duga završnica sa notama kedrovine, anisa i bibera. Izuzetan potencijal starenja, preko 30 godina!

Berbe: 2009, 2015, 2016

Region: Pauillac

Sorte grožđa: Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc

Robert Parker 98+ poena
Wine Enthusiast: 97+ poena

 

Opis

Istorija vinarije Chateau Mouton Rothschild počinje od gospodina Nathaniel de Rothschild-a, koji je želeo da bude odličan domaćin i svojim sopstvenim vinom posluži goste na svom imanju. On je Chateau Brane-Mouton kupio na aukciji 1853.godine, u mestu Pauillac, u srcu regije Medoc. Naravno, ubrzo je promenio ime u Chateau Mouton Rothschild.

Ovo vino spada u jedno od najcenjenijih iz Bordoa. To je svedočanstvo njegovih obožavalaca, ali i samog Napoleona koji ga je klasifikovao u prvi rod još davne 1855.godine. Postoji naravno još razloga zašto je ovo vino posebno, kao npr. da je Chateau u vlasništvu porodice od te 1855.godine.

1922.godine Baron Philippe de Rothschild preuzima imanje i tu se događaju inovacije. Bili su prvi koji su svoja vina flaširali u vinariji, na imanju. Njihov podrum, koji je bio dugačak 100m i projektovan 1926.godine, u to vreme bio je pravi arhitektonski podvig, ali sa čežnjom i željom za proširivanjem, što je trajalo do 2014.godine. Naslednici su se borili da održe snagu i moć imena Mouton-Rothschild do današnjeg dana.

Chateau Mouton Rothschild se prostire na 90 hektara vinove loze i smešten je na izuzetnom terroir-u . Dvorac je ime dobio po neverovatnim šljunčanim izdancima oslonjenim na laporovito-krečnjačko tlo. Na drevnom francuskom jeziku reč za humku zemlje bila je „moton“, a zatim je postala „muton“, ime koje sada krasi zamak.

Od 1945. godine Chateau Mouton-Rothschild je svaku berbu ozvaničio novim umetničkim delom na svojoj etiketi.

Oznaka za 2015 berbu, sa svojim malo izmenjenim izgledom, nosi obeležje nove generacije koja je nasledila baronicu Philippine de Rothschild, koja je preminula 2014. godine: Camille Sereis de Rothschild, Philippe Sereis de Rothschild i Julien de Beaumarchais de Rothschild. Potpisuje ga Philippe Sereis de Rothschild u ime tri vlasnika porodice. Ilustraciju za ovu etiketu radio je nemački umetnik Gerhard Richter. Radeći za Mouton, želeo je da  fiksira pokretne boje na fotografiji snimljenoj u idealnom trenutku njihove kompozicije, baš kao što harmonični blend sorti Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc daje ovom vinu ravnotežu i punoću.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Alkohol

Berba

2009, 2015, 2016

Boja

Crveno

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

, ,

Telo vina

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews