Château Margaux

106.900,00 RSD137.500,00 RSD

Dugovečno vino sa pedigreom iz odlične berbe! Punijeg tela, čvrste taninske strukture i moćne večne teksture sa dominantnim aromama džema od kupina, latica ruža, svežih ljubičica, zrelih šljiva, lavande i crnog čaja. Odležavao oko 20 meseci u novim francuskim baricima. Duga završnica sa notama slatkih začina, šumskog voća i duvana.

Region: Margaux

Sorte grožđa: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot

Robert Parker 99 poena

Wine Enthusiast: 99 poena

James Suckling: 99 poena

Opis

Chateau Margaux je impresivan zamak za koji se smatra da postoji od 12.veka, mada je tada bio poznat pod imenom “La Mothe de Margaux”, naziv koje su koristile samo kraljevske porodice. Vinograda oko zamka tada nije bilo. Od tada je bilo dosta plemićkih porodica koje su bile vlasnici zamka, ali  od kada je porodica Lestonnac uzela imanje 1572. godine, imanje počinje da liči na ono što danas poznajemo kao Chateau Margaux. Porodica Lestonnac sade vinograde i pokreću proizvodnju vina. Za potpuni razvoj vinograda 1600-tih zaslužna je porodica d’Auledes.

Chateau Margaux je jedan od retkih imanja koji je vekovima ostao relativno nepromenjen. Vinogradi su se do 1680. godine sastojali od 75 hektara vinove loze. Danas, 350 godina kasnije, vinogradi su gotovo iste veličine sa 80 zasađenih hektara vinove loze, baš kao i 1700. godine.

U razdoblju ovih navedenih godina, Chateau Margaux je prošao i Francusku revoluciju, pad prodaje Bordoških vina, recesiju i phylloxeru. Napad Phylloxere desetkovao je vinograde i bila je potrebna nova sadnja. Skoro 20 godina bilo je potrebno da se vinogradi vrate u punu proizvodnju.

Chateau Margaux je prvi Chateau koji nosi ime sopstvene apelacije. Jedno je od omiljenih vina američkog predsednika Thomas Jeffersona koji je kupovao ovo vino. Zapravo, zanimljivo je da je jedna boca iz njegove kolekcije bila procenjena čak 500.000,00 dolara i to je čini jednom od najskupljih boca ikada na svetu. Ali je ta boca nažalost slomljena od strane jednog konobara u hotelu.

Imanje proizvodi 4 različita vina: Château Margaux; Pavillon Rouge du Château Margaux; Pavillon Blanc i Margaux du Château Margaux.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Alkohol

Berba

2009, 2015, 2016, 2017

Boja

Crveno

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

, ,

Telo vina

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …