Isole e Olena Cepparello

12.500,00 RSD

Robert Parker: 95+ poena Wine Spectator: 95 poena

Region: Toskana

Sorta grožđa: Sangiovese

Ikona vinarije Isole e Olena i sjajan primerak Sangiovese sorte. Veliko vino ogromnih potencijala. Odležavalo 20 meseci u francuskim baricima i još 6 meseci u boci. Punog tela, koncentrovanih aroma višanja, čokolade i zrelih šljiva. Odlična dugovečna i čvrsta taninska struktura i tonovima divljih ruža, cimeta, ruzmarina, slatkog korena i kafe. Duga kompleksna završnica sa notama pečenih badema i lešnika.

Samo 2 je preostalo na zalihama

Opis

Paolo de Marchi, vlasnik vinarije Isole e Olena, veruje da je mesto gde se odlučuje o kvalitetu krajnjeg proizvoda upravo – vinograd. Obučeni enolog, koji se 1976. godine preselio i “pustio korenje“ na zapadu Chianti Classica u blizini zaseoka Isole i Olena na tada još neprofitabilnom roditeljskom imanju, studirao je između ostalog na Istraživačkom institutu za hortikulturu i vinogradarstvo u Geisenheimu i na čuvenom Institutu za istraživanje u Montpellier-u. Isole e Olena se sastoji od dva susedna imanja u podregiji Barberino Val d’Elsa u Chianti Classico. Zemljište ukupno ima 290 hektara, od čega je 53 hektara zasađeno vinovom lozom.

U saradnji sa nekoliko univerziteta, Paolo je potražio i zasadio najbolje klonove za svoje zasade. Nepokolebljivi vinar oživeo je stare vinske terase ili ih napustio na siromašnijim lokacijama i promenio kultivaciju i obradu zemljišta. Veliki je obožavalac najpoznatije toskanske sorte Sangiovese.Do nedavno se smatralo da Sangiovese sam po sebi loše prolazi, a naziv Chianti Classico je zahtevao da se pomeša sa drugim grožđem, uključujući belo. Paolo je proučavao svoj Sangiovese, ubeđen da može proizvesti vino koje bi pariralo međunarodnim sortnim vinima. Radikalno, Paolo je 1980. godine proizveo svoj prvi 100% Sangiovese – Cepparello (u tom trenutku, on je bio druga osoba koja je to uradila nakon Montevertina).  Cepparello  je odmah postigao uspeh i postavio je standarde, ali i Paola i njegovo imanje na mapu. 40 godina kasnije, poštovani Paolo proizvodi neka od svojih najboljih vina do sada!  Na imanju u Toskani ima i manje zasade internacionalnih sorti Syrah, Cabernet Sauvignon i Chardonnay.

 

Fantastično uparivanje sa ovčijim sirom, pastama u sosu na bazi paradajza i biftecima.

 

Dodatne informacije

Težina 1,5 kg
Alkohol

Boja

Crveno

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

Telo vina

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …