Moscato D’Asti Prunotto

1.690,00 RSD

(1 recenzija korisnika)

Regija: Piemonte

Sorta grožđa: Moscato bianco di Canelli

Blago penušavo polu-suvo vino sa 5% alkohola. Dominantne arome zove i meda, dunja i slatkih krušaka. Odlične kiseline koje ne dozvoljavaju šećeru da dominira. Kremasta struktura i duga medena završnica sa tonovima šlaga i pošećerenih šnenokli.

 

Opis

Ne mešajte Moscato d’Asti sa vinom Asti. Jedan je „frizzante“, drugi je „spumante“. Oba imaju mehuriće, ali vrlo različite.
Frizzante je italijanski izraz koji razlikuje nivo „mehurića“ u vinu. Da bi bilo jasno, to znači polu-penušavo. Moscato d’Asti je blago penušavo vino, koje prolazi samo jednu fermentaciju. Zbog toga su mehurići blaži, a ostalo je prilično zaostalog šećera (oko 100 g / l), što dovodi i do niskog nivoa alkohola. 5,5% je maksimalno ograničenje za Moscato d’Asti. Moscato d’Asti dolazi iz zone Asti u okviru Pijemonta, kako i samo ime govori. Područje je bilo pod morem milionima godina. Kako se more povlačilo, budućim proizvođačima vina Moscato ostavilo je sedimente, pesak i krečnjak.
Moscato Bianco je rano sazrevajuća sorta. Berba je početkom septembra. Iako je sorta izuzetno aromatična jako je teško zadržati cvetnost i voćnost vina prilikom fermentacije. Kako se zapravo dobija Moscato D’Asti?
Grožđe se bere ručno i u malim gajbicam transportuje u vinograd, tako da  bobice ne pucaju pod težinom grozdova na vrhu. Bobice se lagano presuju u vinariji i drže u hladnjačama ispod -1,5 ° C, tako da fermentacija ne započinje.
Moscato d’Asti je vino koje se konzumira odmah-u roku od godinu dana nakon flaširanja. Tako renomirani proizvođači vinifikuju samo po jedan rezervoar, flaširaju i prodaju vino. Nakon što se sve proda, vinifikuju još jedan rezervoar i tako dalje. Vinifikacija  u autoklavi na kontrolisanoj temperaturi. Kako grožđe sadrži puno šećera, izuzetno je važno kontrolisati brzinu kvasca koji transformišu šećer u alkohol. Fermentacija se zaustavlja hlađenjem na 5–5,5% abv.
Posle toga, u zavisnosti od proizvođača, vino se filtrira i flašira, ili ostavi da odstoji na talogu nekoliko meseci, da doda složenost aromama i nepcu.

 

Vino za lagane letnje voćne dezerte. Kolač sa sladoledom.

 

Dodatne informacije

Težina 1,7 kg

1 recenzija za Moscato D’Asti Prunotto

  1. Anja (Verifikovan kupac)

    Decko i ja volimo sladja vina i Moscato nam je omiljeno. Blago gazirano i lep vocni ukus.

    (0) (0)
Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Post comment

Možda će vam se svideti …