Moscato D’Asti Prunotto

1.990,00 RSD

(6 recenzije korisnika)

Regija: Piemonte

Sorta grožđa: Moscato bianco di Canelli

Blago penušavo polu-suvo vino sa 5% alkohola. Dominantne arome zove i meda, dunja i slatkih krušaka. Odlične kiseline koje ne dozvoljavaju šećeru da dominira. Kremasta struktura i duga medena završnica sa tonovima šlaga i pošećerenih šnenokli.

 

Nema na zalihama

Opis

Ne mešajte Moscato d’Asti sa vinom Asti. Jedan je „frizzante“, drugi je „spumante“. Oba imaju mehuriće, ali vrlo različite.
Frizzante je italijanski izraz koji razlikuje nivo „mehurića“ u vinu. Da bi bilo jasno, to znači polu-penušavo. Moscato d’Asti je blago penušavo vino, koje prolazi samo jednu fermentaciju. Zbog toga su mehurići blaži, a ostalo je prilično zaostalog šećera (oko 100 g / l), što dovodi i do niskog nivoa alkohola. 5,5% je maksimalno ograničenje za Moscato d’Asti. Moscato d’Asti dolazi iz zone Asti u okviru Pijemonta, kako i samo ime govori. Područje je bilo pod morem milionima godina. Kako se more povlačilo, budućim proizvođačima vina Moscato ostavilo je sedimente, pesak i krečnjak.
Moscato Bianco je rano sazrevajuća sorta. Berba je početkom septembra. Iako je sorta izuzetno aromatična jako je teško zadržati cvetnost i voćnost vina prilikom fermentacije. Kako se zapravo dobija Moscato D’Asti?
Grožđe se bere ručno i u malim gajbicam transportuje u vinograd, tako da  bobice ne pucaju pod težinom grozdova na vrhu. Bobice se lagano presuju u vinariji i drže u hladnjačama ispod -1,5 ° C, tako da fermentacija ne započinje.
Moscato d’Asti je vino koje se konzumira odmah-u roku od godinu dana nakon flaširanja. Tako renomirani proizvođači vinifikuju samo po jedan rezervoar, flaširaju i prodaju vino. Nakon što se sve proda, vinifikuju još jedan rezervoar i tako dalje. Vinifikacija  u autoklavi na kontrolisanoj temperaturi. Kako grožđe sadrži puno šećera, izuzetno je važno kontrolisati brzinu kvasca koji transformišu šećer u alkohol. Fermentacija se zaustavlja hlađenjem na 5–5,5% abv.
Posle toga, u zavisnosti od proizvođača, vino se filtrira i flašira, ili ostavi da odstoji na talogu nekoliko meseci, da doda složenost aromama i nepcu.

 

Vino za lagane letnje voćne dezerte. Kolač sa sladoledom.

 

Dodatne informacije

Težina 1,7 kg

6 recenzija za Moscato D’Asti Prunotto

1-5 of 6 reviews
 1. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  (0) (0)
 2. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  (0) (0)
 3. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  (0) (0)
 4. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  (0) (0)
 5. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  (0) (0)
Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …