Moscato D’Asti Zagara Marchesi di Barolo

2.450,00 RSD

Regija: Piemonte

Sorta grožđa: Moscato bianco di Canelli

Blago penušavo polu-suvo vino sa 5% alkohola. Intenzivna, bogata aromatika koja podseća na cvet narandže, breskve i kajsije – u savršenoj ravnoteži s niskim procentom alkohola i kiselina, što daje prelep balans. Duga medena završnica sa notama slatkog od dunja i soka od zove.

Nema na zalihama

Opis

Ne mešajte Moscato d’Asti sa vinom Asti. Jedan je „frizzante“, drugi je „spumante“. Oba imaju mehuriće, ali vrlo različite.
Frizzante je italijanski izraz koji razlikuje nivo „mehurića“ u vinu. Da bi bilo jasno, to znači polu-penušavo. Moscato d’Asti je blago penušavo vino, koje prolazi samo jednu fermentaciju. Zbog toga su mehurići blaži, a ostalo je prilično zaostalog šećera (oko 100 g / l), što dovodi i do niskog nivoa alkohola. 5,5% je maksimalno ograničenje za Moscato d’Asti. Moscato d’Asti dolazi iz zone Asti u okviru Pijemonta, kako i samo ime govori. Područje je bilo pod morem milionima godina. Kako se more povlačilo, budućim proizvođačima vina Moscato ostavilo je sedimente, pesak i krečnjak.
Moscato Bianco je rano sazrevajuća sorta. Berba je početkom septembra. Iako je sorta izuzetno aromatična jako je teško zadržati cvetnost i voćnost vina prilikom fermentacije. Kako se zapravo dobija Moscato D’Asti?
Grožđe se bere ručno i u malim gajbicam transportuje u vinograd, tako da  bobice ne pucaju pod težinom grozdova na vrhu. Bobice se lagano presuju u vinariji i drže u hladnjačama ispod -1,5 ° C, tako da fermentacija ne započinje.
Moscato d’Asti je vino koje se konzumira odmah-u roku od godinu dana nakon flaširanja. Tako renomirani proizvođači vinifikuju samo po jedan rezervoar, flaširaju i prodaju vino. Nakon što se sve proda, vinifikuju još jedan rezervoar i tako dalje. Vinifikacija  u autoklavi na kontrolisanoj temperaturi. Kako grožđe sadrži puno šećera, izuzetno je važno kontrolisati brzinu kvasca koji transformišu šećer u alkohol. Fermentacija se zaustavlja hlađenjem na 5–5,5% abv.
Posle toga, u zavisnosti od proizvođača, vino se filtrira i flašira, ili ostavi da odstoji na talogu nekoliko meseci, da doda složenost aromama i nepcu.

 

Vino voćne torte i puding od vanile.

Dodatne informacije

Težina 1,6 kg
Alkohol

Boja

Penušavo

Količina

0.75 L

Telo vina

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …