Moscato d’Asti Palás Michele Charlo

1.610,00 RSD

(9 recenzije korisnika)

Regija: Piemonte

Sorta grožđa: Moscato bianco di Canelli

Blago penušavo polu-suvo vino sa 5% alkohola. Slasnih aroma dunja, meda, zove, slatkih kruški i suvih banana. Odlične kiseline koje ne dozvoljavaju šećeru da dominira. Duga kremasto-voćna završnica sa prelepim tonovima krema i sladoleda od manga.

 

Opis

Pietro Chiarlo rođen je u zemljoradničkoj porodici u Bubbiu, 1898. godine. Kao adolescent, radio je kao farmer, a zatim i u vinariji u Canelliju, gde je bio zadužen za pranje kesa od muslina korišćenih za filtriranje Moscato-a. Posle perioda u Abesiniji, koji je radio kao prevoznik, Pietro se vratio u Calamandranu odlučan da investira u imanje i proizvodnju vina. Sa bratom Feliceom obrađivao je zemlju ručno da bi ponovo zasadio vinograde.  U međuvremenu je 1935. godine rođen Michele Chiarlo, prvorođeni Pietrov sin. Nakon srednje škole, Michele uspeva da se upiše u vinarsku školu u Albi. Njegovi drugovi iz razreda su budući protagonisti italijanskog vinarstva: Renato Ratti, Ezio Rivella, Franco Ziliani, Giuliano Noe i Giacomo Tachis.
Strast prema zemlji i vinogradarskom iskustvu vode Pietra Chiarla do rukovodstva zadružne vinarije Calamandrana, kao predsednika. Uloga koju će obavljati do 1980. godine, doprinoseći razvoju vinogradarstva i enologije u Pijemontu i Italiji.

1956. Michele Chiarlo započinje svoju avanturu kao proizvođač vina. U godinama muke i bede, shvatio je da se put ka emancipaciji brda Pijemont nalazi u kvalitetnom vinu, počev od izbora vinograda i najpogodnijih područja. Prvi Barolo flaširan pod imenom Michele Chiarlo datira iz 1958. Bio je među prvim proizvođačima u Pijemontu koji je poverovao u uspeh italijanskog vina u inostranstvu. Počev od sredine šezdesetih godina, neumorno je radio na razbijanju vrata tržišta Severne Evrope i Amerike, stekavši poverenje uvoznika i potrošača širom sveta. 1972. Michele Chiarlo konsoliduje svoj uspeh. U Calamandrani je izgrađena veća, funkcionalnija vinarija. Sledeći savet svog oca – „imajte strpljenja i žrtvujte se, ali kupujte samo vinograde na važnim položajima“, Michele Chiarlo je počeo da bira najbolje parcele zemljišta u Langheu, Monferratu i području Gavija. Pedantna i strpljiva potraga koja bi ga dovela do kupovine najprestižnijih delova Pijemontea.

Podizanje kvaliteta Barbere, a sa njom i vrednosti Monferrata, njegove odabrane zemlje – to je bio san Michele Chiarlo-a koji je među prvima 1974. godine proizvodio Barberu koristeći malolaktičku fermentaciju. Počevši od ovog uspeha, Michele Chiarlo je nastavio da ulaže i veruje u Barberu d’Asti, pomažući da se njena prava reputacija i vrednost prošire širom sveta. 1987. Michele Chiarlo je među istorijskim osnivačima Consorzio Grandi Vini, prvog nadregionalnog udruženja proizvođača vina stvorenog za promociju izvoza kvalitetnih italijanskih vina.

1995. Barbera konačno ima svoj hram. Michele Chiarlo kupuje Tenuta La Court, dvadeset izvanrednih hektara u Castelnuovo Calcea, istorijskom srcu naziva. Ne samo mesto proizvodnje, već i laboratorija u kojoj vino, pejzaž i zajednica pronalaze zemlju oko koje mogu da razgovaraju. La Court je bio taj koji je rodio strast i povećao ulaganja Michele Chiarlo-a i njegovih sinova u Nizza Docg, «Super Barbera» u Monferratu.

2004. godine Michele Chiarlo vinarija je imala čast da bude izabrana za ulogu u Istituto del vino italiano di kualita Grandi Marchi, koja je okupila 19 izuzetno prestižnih italijanskih kompanija, sa ciljem promocije vrhunskih italijanskih vina širom sveta.

2012. godine Michele Chiarlo je među osnivačima Accademia del Barolo.
Michele, Stefano i Alberto Chiarlo nastavljaju da rade, sledeći tradiciju porodičnog poslovanja s međunarodnim izgledom. Pažnja do detalja, manijakalna briga o vinogradima, vinifikacija uz poštovanje teroara i vinove loze, umeće procesa. Karakteristike koje čine vinariju u Calamandrani jednom od najvažnijih enoloških delova u Pijemontu, čvrsto verujući u ekskluzivnost i kontinuirano ulaganje u autohtone sorte grožđa.

Ne mešajte Moscato d’Asti sa vinom Asti. Jedan je „frizzante“, drugi je „spumante“. Oba imaju mehuriće, ali vrlo različite.
Frizzante je italijanski izraz koji razlikuje nivo „mehurića“ u vinu. Da bi bilo jasno, to znači polu-penušavo. Moscato d’Asti je blago penušavo vino, koje prolazi samo jednu fermentaciju. Zbog toga su mehurići blaži, a ostalo je prilično zaostalog šećera (oko 100 g / l), što dovodi i do niskog nivoa alkohola. 5,5% je maksimalno ograničenje za Moscato d’Asti. Moscato d’Asti dolazi iz zone Asti u okviru Pijemonta, kako i samo ime govori. Područje je bilo pod morem milionima godina. Kako se more povlačilo, budućim proizvođačima vina Moscato ostavilo je sedimente, pesak i krečnjak.

Vino za lagane letnje voćne dezerte. Kolač sa sladoledom.

Dodatne informacije

Težina 1,5 kg
Alkohol

Berba

2019

Boja

Penušavo

Količina

0.75 L

Telo vina

Zemlja porekla

9 recenzija za Moscato d’Asti Palás Michele Charlo

1-5 of 9 reviews
 1. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  (0) (0)
 2. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  Sve je na vrhunskom nivou

  (0) (0)
 3. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  (0) (0)
 4. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  (0) (0)
 5. Verifikovana recenzijaVerifikovana recenzija - pogledajte originalSpoljna veza

  (0) (0)
Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …