Matarocchio Guado al Tasso

73.000,00 RSD

Berba: 2016

Robert Parker: 97 poena           Antonio Galloni: 97+ poena

Region: Bolgheri, Toscana

Sorta grožđa: Cabernet Franc

Single vineyard. Vino punog tela i neverovatnog potencijala za starenje. Odležavalo 18 meseci u novim buradima od francuskog hrasta. Na kraju odležavanja i tek nakon pažljivog degustiranja izabrano je i uklopljeno najfinije vino iz probranih barika. Vino je zatim odmaralo dvanaest meseci pre nego što je pušteno na tržište.

Neobična složenost i izuzetna aromatika koja podseća na mentu koja se stapa sa notama paprene čokolade, šljiva i prepečene kafe. Trajan i čvrst sa odličnom jakom taninskom strukturom koji su istovremeno svilenkasti i živahni. Puna i gusta duga završnica sa notama džema od kupina i začinskim tonovima majčine dušice i katrana.

 

Na zalihama

Opis

Imanje Guado al Tasso nalazi se u malom, ali prestižnom selu Bolgheri, na obali gornje Maremme, stotinak kilometara jugozapadno od Firence. DOC status Bolgheri je odobren 1995. godine i od tada je postao međunarodno priznata referentna tačka za italijansku i međunarodnu vinarsku arenu.

Pre nego što ga je nasledila porodica Antinori 1830. godine, Tenuta Guado al Tasso pripadao je plemenitoj porodici della Gherardesca koja je proizvodila vino u drugoj polovini 17. veka. Uglavnom zahvaljujući Guidu Albertu della Gherardesca, na imanje su u to vreme već uvedene presudne promene u vinogradarstvu. Ovo veličanstveno imanje od više od hiljadu hektara nalazi se u amfiteatru Bolgheri. Okružen je idiličnim prirodnim pejzažem od 300 hektara vinograda, šuma, maslinika, mediteranske flore, suncokreta i polja žitarica.Prelepa ravnica okružena valovitim padinama koja je okrenuta prema Tirenskom moru. Oblik teritorije stvara jedinstvenu mikroklimu sa blagotvornim kolebanjem temperature. Vinogradi imanja nalaze se u podnožju amfiteatra, što je optimalan položaj jer hladni noćni vetrovi hlade vinove loze. Ovi posebni klimatski uslovi daju grožđu izražene arome i garantuju savršeno sazrevanje bobica.

Matarocchio je inspirisan željom da se na imanju Guado al Tasso stvori vino koje je maksimalan izraz i jedne sorte grožđa i jedne vinogradarske parcele. Matarocchio je rođen upravo sa jednog od ovih lokaliteta i vino je velike elegancije i dubine, koje izvire isključivo iz svog porekla i iz izuzetne berbe. Proizvodi se od 2007.godine i uvek su ocene ovog vina visoke.

Dodatne informacije

Težina 1,5 kg
Alkohol

Boja

Crveno

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

Telo vina

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …