Olivier Leflaive Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles

34.100,00 RSD

Regija: Burgundija

Sorta grožđa: Chardonnay

Wine Spectator: 95 poena

Istorijski gledano, ovaj Premier Cru vinograd je bio poklon vladara sela Puligny-Montrachet svojim ćerkama. Jedan od najpoznatijih i najboljih vinograda u ovoj klasifikaciji.

Prefinjeno i zaokruženo, srednjeg do punijeg tela. Chardonnay koji je odležavao 17 meseci u francuskom bariku. Izbalansirane arome zrelih kruški, delišes jabuka i kore pomorandže praćenih mineralnim notama. Duga kremasta završnica sa tonovima vanile, badema i zvezdastog anisa.

Samo 2 je preostalo na zalihama

Opis

Olivier Laflaive je istaknuta vinarija smeštena u srcu Burgundije. Nosi naziv po svom osnivaču, Olivieru Laflaiveu, koji  je osnovao početkom 1990-ih.

Olivier Laflaive je poznat po proizvodnji nekih od najfinijih vina iz Burgundije od sorti Chardonnay i Pinot Noir, dve najvažnije sorte za ovu regiju. Vinogradi se nalaze na nekim od najprestižnijih mesta za vinograde u regiji, uključujući Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault i Santenay.

Porodica Leflaive živi u selu Puligny Montrachet od 1717.

U 20. veku, Joseph Leflaive, potomak osnivača, Claude Leflaive, nasledio je parcele izuzetnih 1er Cru i Grand Cru vinograda, uglavnom u selu Puligny-Montrachet, i bio je jedan od pokretača flaširanja pod prefiksom ‘domaine’ (mis en bouteille au domaine) što je značilo da je vino flaširano u vinariji, gde je proizvdeno.

Godine 1995, Olivier Leflaive je u zajedničkom dogovoru sa svojom porodicom napustio Domaine Leflaive kako bi se fokusirao na Maison Olivier Leflaive. Danas, Maison Olivier Leflaive kontroliše 50 hektara vinograda koji se nalaze uglavnom u Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Mersault i Pommard apelacijama.

2010. nakon isteka zakupa Domaine Laflaive, Masion Olivier Leflaive vraća u svoje vlasništvo legendarne vinograde..

Komuna Puligny-Montrachet je selo koje se nalazi u apelaciji Cote de Beaune, gde se takodje nalazi jedan od najpoznatijih vinograda na svetu – Montrachet.

Ime je dobilo od reči ‘Pul’ što znači močvara, ‘Mont’ što znači brdo i ‘Rache’ što se na manje sofisticiran način prevodi kao osip. U Puligny-u se nalazi 4 Grand Cru vinograda i 17 1er (Premier) Cru vinograda.

Les Pucelles je jedan od najpoznatijih Premier Cru Puligny vinograda, neposredno uz Batard Grand Cru i Bienvenue Batard Montrachet. Zemljište čine složene mešavine mineralne gline i krečnjaka

 

Izuzetno slaganje sa Cambembert sirom i grilovanom piletinom.

Dodatne informacije

Težina 3 kg
Alkohol

Boja

Belo

Berba

2017

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

Telo vina

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …