Opis
Chateau Angelus ima jednu od najdužih istorija u apelaciji Saint Emilion. Porodica de Bouard ima još dužu istoriju u regionu. U stvari, porodica de Bouard je u Bordou od
1544.godine, prema porodičnom arhivu. 1910.godine porodica se preselila u Saint Emilion, gde su nasledili zamak Mazerat. Godine 1922, Elisabeth Bouchet, druga supruga Maurice de Bouard de La Forest, kupila je parcelu vinove loze od 3,5 hektara poznatu kao Clos L’Angelus i imanje je rođeno.
Uz dodatak još 13 hektara vrhunskog terroira stečene od porodice Gruchy, koja je takođe posedovala susedno imanje Chateau Laroze. Ubrzo su dodali još jednu parcelu vinove loze od 3 hektara sa zemlje koja će na kraju postati poznata kao Chateau Beau-Sejour Becot.
Chateau Angelus je dobio ime po uobičajenom, svakodnevnom događaju. Svakodnevno su ljudi koji obrađuju svoje vinograde čuli zvuke zvona sa tri lokalne crkve. Taj zvuk inspirisao je sada poznato ime zamka, kao i logo i skulpturu loga koja se pojavljuje u dvorištu imanja. Prepoznatljiv logo zvona krasi imanje i etiketa svih vina.
Chateau Angelus je i dalje u vlasništvu porodice de Bouard i 0d 1989.godine se smatra jednim od najboljih imanja desne obale Bordoa. Pre nego što je Hubert de Bouard preuzeo vinograd, istina je da imanje nije proizvodilo vina onoliko dobro koliko je njihov terroar dozvoljavao.
Nakon što je preuzeo dužnost od svog oca, Jackuesa de Bouarda, počevši od berbe iz 1988. godine, Hubert je počeo ubrzano da pravi promene u Angelus-u počevši od promene imena. Promenio je ime iz L’Angelus u Angelus smatrajući da će se svuda rangirati na prvom mestu po abecednom redu i naravno – bio je u pravu.
Što je još važnije, Hubert de Bouard je bio jedan od prvih bordoskih vinara koji je prihvatio fermentaciju u otvorenim kacama i sprovođenje malolaktičke fermentacije u malim buradima. Počeo je da koristi druge tehnike poput fermentaciju celim bobicama, odležavanje na talogu, berbu i vinifikovanje na bazi parcele po parcelu.
Da bi unapredio vina, Hubert de Bouard je uveo odležavanje na talogu, parcijalnu vinifikaciju određenih parcela vinograda, smanjio prinose, povećao krošnje listova, započeo zelenu berbu, poboljšao selekciju i počeo sa odležavanjem vina u novim, francuskim hrastovim buradima. Promenio je podloge u manje prinosne, povećao gustinu vinograda, poboljšao drenažni sistem. Dok su sve ove prakse danas standardne u svim dobro vođenim vinogradima, u to vreme su bile skoro revolucionarne.
Bio je jedan od prvih ljudi koji se povezao sa Holivudom kada je pregovarao o dodavanju Chateau Angelus-a u zaplet filma o Džejmsu Bondu.
U vinogradu Chateau Angelus od 39 hektara zasađeno je 50% Merlot-a, 47%, Cabernet Franc-a i 3% Cabernet Sauvignon-a.
Chateau Angelus jako voli Cabernet Franc i u oblasti Saint Emilion su najveći zagovornici te sorte.
Poslednjih 10 i više godina vino je ocenjeno uvek 95+ poena.
Recenzije
There are no reviews yet