Masseto 2016

130.900,00 RSD

Berba: 2016

Robert Parker: 100 poena      James Sucklilng: 100 poena

Region: Bolgheri, Toskana

Sorta grožđa: Merlot

Prva berba Masseta bila je ne tako davne 1986.godine.Ime Masseto potiče od prisustva glinenih masa na brdu u vinogradima, koje su tvrde kao stena: – ‘masso’ na italijanskom znači stena ili gromada.

Masseto odležava 2 godine u hrastovim buradima. Pun, elegantan, veličanstven i zaista dugovečan, smatraju ga italijanskim Petrus-om. Intenzivan i kompleksan, slojevit i zaokružen sa prvim nagoveštajima tamnog, zrelog voća -poput višanja, kupina, borovnica, šljiva i divljih ribizli. Bogata struktura i mekani svilenkasti tanini prepliću se sa savršenim notama kakaa, pržene kafe, mediteranskog bilja i u dugoj harmoničnoj završnici sa tonovima balsamika.

 

Opis

Na italijanskoj toskanskoj obali, s pogledom na Tirensko more, u blizini malog sela Bolgheri, smešteno je čarobno brdo. Vino ovde proizvedeno nikada nije trebalo da postoji. Potencijal neiskorišćenog nagiba konačno se video 1980-ih godina kada su, uprkos svim šansama, savetima i lokalnoj tradiciji, zasađene prve vinove loze. Tokom naredne tri decenije vinograd je otkrio mnoge tajne, ali još uvek ostaje da se otkrije. More je sastavni deo svake berbe Masseta.Leti njegova talasata površina deluje kao ogromno ogledalo, udvostručujući sjaj sunca. Prelomljena morska svetlost – čista, intenzivna i indirektna – napaja vinove loze, ublažujući tanine grožđa do sjajne, suptilno nijansirane ravnoteže. Kako  svetlost prelije vinograd, more stvara još jedan element: vlažni povetarac koji klizi između vinove loze i oko grozdova. Hladan vazduh ublažava proces sazrevanja, produžava nežni razvoj učvršćivanja, uravnotežujući kiseline i osigurava da se voće osveži u najsušnijim mesecima.Treći uticaj mora se dešava ispod zemlje. Koreni loze pronalaze svoj put u milion godina starom terroiru od plave gline na kojoj sada ležii vinograd ispunjen mineralima i fosilima.

Iznad, oko i dole. More. Bez toga Masseto ne bi postojao.

Imanje je prvi put osnovao Lodovico Antinori 1981. godine – vreme kada je italijansko vinsko viteštvo još uvek bilo ometano zastarelim i restriktivnim zakonima u vezi sa sortama grožđa i proizvodnjom vina. Antinori je nameravao da proizvodi vina u stilu Bordoa u regiji Bolgheri, a nakon što je prvo stvorio Ornellaiu, a kasnije Masseto, stvorio je dve najslavnije italijanske etikete. Bio je rizik, iako je, kao i tada, Merlot bio uglavnom nepoznanica u regionu.

Lodovico je 1999. prodao manjinski udeo Ornellaia vinariji Robert Mondavi. Mondavi je kupio ostatak akcija tri godine kasnije, a zatim je polovinu prodao porodici Frescobaldi. Nakon propasti carstva Mondavi, Frescobaldi je kupio ostatak akcija 2005. godine, postavši jedini vlasnik Ornellaia i Masseto.

Od prve berbe, Masseto je vinifikovan i odležava u Ornellaia podrumima, ali je u proleće 2019. zvanično otvorena sopstvena vinarija. Ultramoderni podzemni objekat površine 27.000 kvadratnih metara stvoren je sa preuređenim podrumom, vrhunskim sistemima vinifikacije i vinskim podrumom sa svim berbama iz 1986. Berba 2018.je prva koja se pravi u sopstvenoj vinariji.

Dodatne informacije

Težina 1.7 kg
Alkohol

Boja

Crveno

Sorta grožđa

Količina

0.75, 0.75 L

Zemlja porekla

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Masseto 2016“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Post comment

Možda vam se svidi i...