Opis
Ne mešajte Moscato d’Asti sa vinom Asti. Jedan je „frizzante“, drugi je „spumante“. Oba imaju mehuriće, ali vrlo različite.
Frizzante je italijanski izraz koji razlikuje nivo „mehurića“ u vinu. Da bi bilo jasno, to znači polu-penušavo. Moscato d’Asti je blago penušavo vino, koje prolazi samo jednu fermentaciju. Zbog toga su mehurići blaži, a ostalo je prilično zaostalog šećera (oko 100 g / l), što dovodi i do niskog nivoa alkohola. 5,5% je maksimalno ograničenje za Moscato d’Asti. Moscato d’Asti dolazi iz zone Asti u okviru Pijemonta, kako i samo ime govori. Područje je bilo pod morem milionima godina. Kako se more povlačilo, budućim proizvođačima vina Moscato ostavilo je sedimente, pesak i krečnjak.
Moscato Bianco je rano sazrevajuća sorta. Berba je početkom septembra. Iako je sorta izuzetno aromatična jako je teško zadržati cvetnost i voćnost vina prilikom fermentacije. Kako se zapravo dobija Moscato D’Asti?
Grožđe se bere ručno i u malim gajbicam transportuje u vinograd, tako da bobice ne pucaju pod težinom grozdova na vrhu. Bobice se lagano presuju u vinariji i drže u hladnjačama ispod -1,5 ° C, tako da fermentacija ne započinje.
Moscato d’Asti je vino koje se konzumira odmah-u roku od godinu dana nakon flaširanja. Tako renomirani proizvođači vinifikuju samo po jedan rezervoar, flaširaju i prodaju vino. Nakon što se sve proda, vinifikuju još jedan rezervoar i tako dalje. Vinifikacija u autoklavi na kontrolisanoj temperaturi. Kako grožđe sadrži puno šećera, izuzetno je važno kontrolisati brzinu kvasca koji transformišu šećer u alkohol. Fermentacija se zaustavlja hlađenjem na 5–5,5% abv.
Posle toga, u zavisnosti od proizvođača, vino se filtrira i flašira, ili ostavi da odstoji na talogu nekoliko meseci, da doda složenost aromama i nepcu.
Vino voćne torte i puding od vanile.
Recenzije
There are no reviews yet