U stalno evoluirajućem svetu vina, jedan stil je osvojio srca i vinara i entuzijasta: Pétillant Naturel, poznat i kao Pét Nat. Ova penušava poslastica, proizvedena pomoću méthode ancestrale, vraća nas drevnim tradicijama pravljenja vina i donosi osvežavajući zaokret na tržištu. Za razliku od tradicionalnih penušavih vina koja prolaze kroz dva procesa fermentacije, Pét-Nat se stvara u samo jednom procesu, koji završava svoju magiju u boci. Ovaj jedinstveni metod rezultira prirodno penušavim vinom koje često ima blago zamućen izgled, zahvaljujući sedimentu koji ostaje nakon fermentacije. Upravo ovaj nefiltrirani, nefiniširani šarm učinio je Pét-Nat miljenikom među ljubiteljima prirodnih vina. Ali danas se vinari odlučuju da dodaju filtraciju vina, budući da zamućena vina nisu najpopularnija u nekim delovima sveta.
Jedna od mnogih radosti Pét-Nat vina je njegova vibrantna, živahna esencija, udružena sa tipično nižim sadržajem alkohola. Istorijski gledano, koreni Pétillant Naturel vina mogu se pratiti do regiona kao što je Dolina Loare u Francuskoj, gde su vinari prvi put primenili ovu drevnu tehniku. Danas se ta tradicija nastavlja, jer moderni vinari prihvataju jednostavnost i autentičnost Pét-Nat vina, stvarajući vina koja su koliko odraz tradicije, toliko i inovacije.
U poslednjih nekoliko godina, privlačnost Pétillant Naturel vina je značajno porasla, a vinari širom sveta eksperimentišu sa ovom drevnom metodom kako bi stvorili ekspresivna, karakteristična penušava vina. Od šarma starih francuskih vinograda do inovacija novih američkih i australijskih vinarija, Pét-Nat redefiniše scenu penušavih vina.
Recenzije
There are no reviews yet