Opis
Sassicaia ( prevod. „kamenito polje“) stvoreno je kao eksperimentalno vino. Stvorio ga je Mario Incisa della Rocchetta (rođak porodice Antinori) četrdesetih godina 20. veka. Njegov san je bio da napravi vino koje će stajati rame uz rame vinima iz velikog i poznatog Bordoa u Francuskoj. Ideju za ime Sassicaia je dobio zbog sličnosti između lokalnog šljunkovitog terena i terroira u Bordou.
Naselivši se na imanju svoje supruge eksperimentisao je sa nekoliko francuskih sorti pre nego što se usredsredio na Cabernet Sauvignon. Njegova prva vina, koja su bila teža od ostalih lokalnih vina, nisu dobila topli prijem u regiji, pa se proizvodnja nastavila u malim razmerama. Sassicaia je doživela prvo komercijalno puštanje tek 1968. Vino je odmah postalo hit, a proizvodnja je brzo modernizovana. Osamdesetih godina 20. veka markezeov rođak Ludovico Antinori počeo je da sadi svoje susedno imanje pod imenom Ornellaia.
Začetnik supertoskanaca
Vino Sassicaia je prvobitno pušteno u Italiji kao Vino da Tavola. Delimično zbog nedostatka istorije priobalnog regiona u kojem je napravljeno, a koje su mnogi proizvođači odbacil. Njeno rano priznanje podstaklo je uvođenje klasifikacije Indicazione Geografica Tipica (IGT) širom Italije, jer vlasti nisu želele da najpoznatije italijansko vino nosi oznaku Vino da Tavola. Zbog toga je 1994. godine uspostavljena jedinstvena klasifikacija DOC i širi naziv Bolgheri.
Kao jedno od prvih vina ovog stila Sassicaia predstavlja jednog od začetnika super toskanskih vina. Iako i dalje nezvanična kategorija vina ona predstavlja sam vrh italijanskih vina. Zbog svog izuzetnog kvaliteta visoko su ocenjena od strane stručnjaka i spadaju u najskuplja vina na tržištu. Od ostalih predstavnika Supertoskanaca izdvojili bismo Tignanello i Solaia.
Tenuta San Guido takođe pravi Guidalberto i Le Difese od preostalog grožđa sa vinograda Sassicaie i od drugih vinograda na imanju. Ova dva vina su klasifikovana kao IGT Toscana.
Recenzije
There are no reviews yet