Rossj Bass Gaja

12.150,00 RSD

Regija: Piemonte

Sorte grožđa: Chardonnay i Sauvignon Blanc

Rossj Bass se proizvodi sa nekoliko vinograda u vlasništvu porodice. Prva berba bila je 1984. godine, a ime je dobilo mlađoj kćerki Angela Gaje Rossani (Rossj). ‘Bass’ je pijemonteški izraz za basso, što znači nisko, ime izvedeno iz položaja vinograda. Fazani su istaknuti na etiketi Rossj-Bass u znak sećanja na prelepe ptice koje nastanjuju šume u blizini vinograda.

Odležavalo u baricima 6 meseci. Srednjeg tela i prefinjene teksture sa aromama bagrema i matičnjaka praćenih citrusnim tonovima limuna i kore pomorandže. Izuzetno zanimljiva mineralno-slankasta završnica.

 

Samo 2 je preostalo na zalihama

Opis

Kada pomenemo ime Gaja, nesumnjivo je da je to ime čiji uspeh potiče od nepokolebljivog samopouzdanja i nepokolebljive ambicije, podržane potencijalom Langhe-a. Priča o Gaji započela je pre više od 150 godina, sa kafanom pored rečne luke.

Vijugajući u podnožju brda Barbaresco, Tanaro reka je danas bleda senka nekadašnje moćne reke koja je u 19.veku prehranjivala ribare koji su dolazili tu da pecaju. Za prelazak sa jedne na drugu obalu bio je potreban trajekt. Na pristaništu, porodica Gaja imala je svoj restoran koji se zvao Osteria del Vapore, gde su se njihova vina prvi put posluživala i prodavala.

Vinariju Gaja osnovao je Giovanni Gaja 1859. godine i bila je u vlasništvu i pod upravom pet generacija porodice Gaja u regiji Piemonte. Giovanni Gaja je bio pradeda Angela Gaje, sadašnjeg vlasnika Vinarije. Kada se 1961.goodine Angelo pridružio poslu, njihova vina nisu imala priznanja u inostranstvu, čak su ponekad bila opisivana kao jeftina i vesela. Angelo je bio odlučan da promeni percepciju i stav o njegovim vinima.  Počeo je da koristi samo svoje grožđe, dok je ranije bila uobičajena praksa da se grožđe kupuje od lokalnih uzgajivača, pa je počeo da vinifikuje grožđe iz svakog vinograda posebno. Godine 1966. testirao je upotrebu barika, koji su u to vreme bili misteriozni alati u ovim krajevima. Uvedeni su ne da bi preopteretili vino, već da bi ga oplemenili.

Gaja je sinonim za rizično kockanje i smele promene smera, o čemu svedoči interesovanje za bela vina u Piemonteu, regiji crvenih vina, i okretanje internacionalnim sortama grožđa u regionu posvećenom samo autohtonim sortama. Pomenućemo Darmagi, budući da je to 1978.godine bio prvi vinograd Cabernet Sauvignon-a u Piemonteu. Odnosi između oca i sina nisu uvek bili laki. Đovani se protivio Anđelovoj upotrebi novih barika, kao i sadnji francuskog grožđa. Darmagi, znači „kakva šteta“ na pijemontskom dijalektu, što je bila Giovanni-eva reakcija na internacionalne sorte u Piemonteu. Vinarija je 2000. godine donijela najkontroverzniju odluku u svojoj dugoj istoriji. Angelo je odlučio da doda određeni procenat Barbere svom Nebbiolu što znači da više nije mogao da zove svoje vino Barbaresco, već samo Langhe Nebbiolo.

Fokus vinarije se pomerio i proširio u poslednjih 25 godina, iako je njeno sedište i dalje u mirnoj ulici u Barbaresku. Počevši od 1988. godine sa Sperrs -om u Serralungi u susednom Barolu, Gaja je kupovao vinograde u Montalcinu (Pieve Santa Restituta 1994.) i Bolgheri (Ca’Marcanda 1996.). Njegovo vlasništvo u Barolu prošireno je kupovinom imanja Gromis u La Morri 1995. Danas, zahvaljujući veličini svog poslovanja u Bolgheriju, Gaja proizvodi više vina u Toskani nego u Pijemontu.

Zanimljivo je što je 1989.godine bio na tik od zajedničkog poduhvata sa čuvenim Robertom Mondavijem, ali je odustao jer mu je ta saradnja delovala „poput komarca koji ima seks sa slonom: vrlo opasno i nije mnogo zabavno“.

Veliki akcenat i preokupacija vinarije Gaja je globalno zagrevanje i klimatske promene. Vinarija je nedavno zasadila 500 čempresa u svojim vinogradima u Barbarescu i oko njih – dajući im izrazito toskanski izgled – radi promocije prirodne vegetacije i divljih životinja. Takođe se  i eksperimentiše sa biodinamičkim metodama. „Sa klimatskim promenama,“ objašnjava Angelo, „berbe su doslednije i ranije nego što su bili šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ali je pritisak bolesti potencijalno veći. 120 godina samo smo morali da se nosimo sa oidijumom i plesni; sada postoje nove stvari i nismo sigurni kako da ih kontrolišemo. “

 

Sjajno uparivanje Rossj Bass sa grilovanom ćuretinom i svežim sezonskim salatama.

 

Dodatne informacije

Alkohol

Boja

Belo

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

,

Telo vina

Zemlja porekla

Berba

2019

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews