Stifler’s Mom Shiraz Erdevik

3.220,00 RSD

Region: Fruška Gora

Sorte grožđa: Syrah

Izuzetno aromatičan Syrah (Shiraz) koji je odležavao čak 18 meseci u buradima od novog francuskog hrasta. Izuzetno mala proizvodnja je upravo ta posebnost koju čini ovo vino. Punog tela i neverovatnih vanilastih tonova i tonova pečenih lešnika i aroma koje podsećaju na džem od šljiva, krem od kupina i liker od kupina. Čvrsta taninska struktura, odličan balans i duga završnica sa notama ribizli, malina i eukaliptusa.

Opis

Vinarija Erdevik nalazi se u selu Erdevik u Sremu na zapadnim obroncima Fruške Gore. Blago zatalasan, sa dve strane okrużen Fruškom gorom a sa druge dve ravnicama, na 140 metara nadmorske visine i na obroncima Fruške gore, sa tri prelepa jezera Erdevik je jedno od najlepših sela Srema. Mnogi areheološki nalazi navode na zaključak da je na ovom terenu postojalo naselje još u bronzano doba. U selu se nalazi nekoliko lokaliteta iz rimskog doba. U pisanoj formi Erdevik se prvi put spominje još davne 1351. godine, dok je na mapu Srema konačno ucrtan 1730. godine. 1697. godine veliki deo Srema, pa i sam Erdevik dolazi u ruke austrijske vlasti i italijanske porodice Odeskalki koja vojno pomaže caru Leopoldu I za vreme turske opsade Beča.

Samo ime, mesto je najverovatnije dobilo od mađarske reči ERDOVEG što znači predeo pod šumom. U Erdeviku je prva loza zasađena još 276 god. u vreme cara Proba. Od tada pa do današnjih dana pogodna i pitoma klima Fruške gore je u ovom kraju podsticala razvoj vinarstva i naviku uživanja u vinu. Početkom XIX veka u Erdeviku je bilo znatnih zasada vinograda, pa je 1826. godine grof Livije Odeskalki podigao ovaj podrum.

 

Prelepo uparivanje sa jagnjetinom, biftekom i jakim odležalim sirevima.

Dodatne informacije

Težina 1.7 kg
Alkohol

Boja

Crveno

Sorta grožđa

Telo vina

Zemlja porekla

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Stifler’s Mom Shiraz Erdevik“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Post comment

Možda vam se svidi i...