Kako se pravi roze vino?

roze vino

Ako ste pomislili da već otprilike znate kako se pravi Roze – verovatno ste pogodili. Kao i jednostavnost samog proizvoda, proizvodnja istih nije preterano komplikovana.

Postoji par načina proizvodnje Rozea. Na boci naravno ne piše kako se dobija, ali postoje tradicionalne metode karakteristične za određene regione. Kada vam sve pojasnimo, možda nađete svoju roze srodnu dušu koju ste tražili godinama samo u pogrešnom delu sveta.

Rose vino se dobija od crvenog grožđa metodom proizvodnje belih vina.

Kada oljuštite zrno grožđa, koje je boje ’meso’? Ako proverite videćete da je belo. Crvena boja se nalazi jedino u pokožici grožđa. Sada stvari već postaju malo jasnije. To praktično znači sledeće…od belog grožđa može se napraviti samo belo vino, dok se od crvenog grožđa može dobiti i belo i roze i crveno vino.

Kao prvi način proizvodnje imamo crveno grožđe i dodir sa pokožicom. Ova metoda se i zove – ’’Kratka maceracija’’. 
Nakon kratkog dodira sa pokožicom, Roze vino se istače iz tog suda u drugi sud gde završava fermentaciju. Zatim se stabilizuje i ide na flaširanje. Ovaj metod obavlja se po želji ili tradiciji proizvođača i karakterističan je za Provansu i Languedoc.

Metoda „krvarenja“ ili Saignee se koristi za proizvodnju Roze vina, ali i crvenog vina. Proces započinje kao proces proizvodnje crvenog vina. Vinar će vinifikovati crveno vino prema standardnim metodama, ali će rano u procesu maceracije, ukloniti ili „iskrvariti“ deo soka iz rezervoara. Zatim se taj deo vinifikuje odvojeno kao Roze vino.

Ostatak soka se ostavlja da nastavi vinifikaciju crvenog vina. Kako je sada odnos između sokova i pokožice manji, tako se i dobija jako obojeno i koncentrovano crveno vino. Rozei dobijeni ovom metodom su istovremeno bogatiji stilom. Napa i Sonoma su regije poznate po ovakvoj produkciji Roze vina.

Kupažiranje. Eh, u ovoj metodi se pominje belo grožđe. Kako?
Malo crvenog vina u tank sa belim vinom. Belo + Crveno = Roze.
It’s simple as that. Samo tu postoji jedna caka  – u EU je zabranjeno kupažiranje belog i crvenog grožđa. Svuda, osim u…Champagne naravno. Tako da je ovaj metod karakterističan za Roze vina novog sveta, ali i za šampanjce.

Kao što smo na početku pomenuli, prilično je jednostavno. Pomenuli smo kako, pomenuli smo tradiciju i jednu stranu medalje na pitanje zašto. Druga strana medalje zašto se Rose vina prave u nekim regionima je istovremeno izvor kritika i kontraverznih stavova.
Zašto je to tako?

Zamislite lošu berbu za crveno grožđe kada ne možete da napravite pristojno crveno vino, ali možete – Jako dobar Roze! Kritike na račun Roze-a su uvek tu ali, mislite na to koliko je vinar bio tužan i nesrećan, pa se ipak uzdigao i napravio kvalitetno vino, sa motivacijom: If life throws you lemons, MAKE A ROSE!

Da odgovorimo na pitanje u naslovu, kako se pravi Roze? – Jednostavno! Ono što je još jednostavnije je poručivanje u našoj online vinoteci i uživanje u njemu!

Pogledajte šta smo pripremili za vas