Solaia

54.900,00 RSD

Regija: Toskana

Sorta grožđa: Cabernet Sauvignon, Sangiovese i Cabernet Franc

Vino je odležavalo 18 meseci u francuskoj hrastovini.

Intenzivne rubin crvene boje, punog i snažnog tela. Na nosu ekspresivne i zapanjujuće arome egzotičnih začina, zemljanih tonova i zrelog crnog voća poput kupina i divljih ribizli. Elegantne strukture i uglađenih  tanina, na paleu se prepliću arome belog bibera, cimeta, karanfilčića i kakao praha. Vino odličnog potencijala, razvija ukuse tokom vremena.  Dobre i istrajne kiseline, taninska struktura srednjeg intenziteta i duga i zanimljiva voćna završnica.

 

Berba: 2019

Samo 1 je preostalo na zalihama

Opis

Solaia (čit. Solaja) je vinograd od 50 hektara koji se nalazi unutar Antinorijevog prostranog imanja Tignanello u San Casciano Val di Pesa u severnom delu regije Chianti Classico. Smešten na nadmorskoj visini od 350 do 400 metara nadmorske visine i sa kamenitim tlom od „albereze“ (tvrdog krečnjaka) i „galestra“ zemljišta ( pahuljasta krečnjačka glina). Poput mnogih vrhunskih toskanskih vina, Solaia je svoj život započela kao eksperiment. 1978. godine Antinori je za Tignanello imao malo više Cabernet Sauvignon-a i Cabernet Franc-a nego što im je bilo potrebno, pa je mala količina flaširana odvojeno. Ostalo je, kako kažu, istorija. Prve dve berbe bile su blend 80% Cabernet Sauvignon-a i 20%Cabernet Franc-a. Taj blend je ponovljen i 1979.godine. Berbom 1982. godine Solaia je dobila oblik kakav danas ima, a to je oko 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese i 5% Cabernet Franc.

Vino Solaia se proizvodi samo u izuzetnim berbama, a nije proizvedena 1980, 1981, 1983, 1984 i 1992.

Drugi izuzetak je bila čuvena 2002 berba, vrlo teška berba, u kojoj je Solaia 90% Cabernet Sauvignon i 10% Cabernet Franc. Šta je još specifično za ovu berbu? Piero Antinori nije želeo da izbaci u prodaju vino koje nije dostizalo veličanstveni kvalitet prethodnih berbi. Kada su komšijske vinarije saznale da Piero ne želi da napravi 2002.berbu, skupili su se svi zajedno i pozvali Piera na sastanak. Tu su ga molili da ipak pusti i napravi Solaiu, jer kad on ne bi izbacio vino, to bi značilo da je berba bila jako jako jako loša i da, praktično vina iz te godine nisu uopšte dobra, što bi se odrazilo na svačiju prodaju. Piero je popustio i pristao da napravi 2002.berbu nakon tog sastanka. ALI! Sa drugačijim nazivom. Ova berba se zvala Annata Diversa, što u prevodu znači ‘Drugačija godina’.

Tokom godina, Solaia je bio dobar stilski barometar za Toskanu. Osamdesetih godina 20. veka bila je prilično klasična i inspirisana Bordoom. Devedesetih je zrelost i koncentracija dobila dodatni poticaj, dok su se tokom 2000. vratili ranijim berbama i finoći.

 

Odlično uparivanje sa dobrim kvalitetnim odležalim suvidiranim mesom i začinjenim grilovanim povrćem.

Dodatne informacije

Težina 11 kg
Boja

Crveno

Telo vina

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

, ,

Vinarija

Zemlja porekla

Berba

2009, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2008

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …