Opis
Priča o Collaviniju započela je 1896. godine u Rivignanu, gde je osnivač Eugenio Collavini snabdevao vinom prodavnice koje su prodavale ta vina plemenitim porodicama iz Udina. Eugenijev sin, Đovani, vodio je vinariju kroz prvi i drugi svetski rat. Zatim je predao direktorsku stolicu Manliu Collavini. Po preuzimanju vinarije, Manlio je preselio vinske podrume na najpogodnije teroare Corno di Rosazzo i ovde je Manlio u svoje vinograde uveo naprednu nauku o enologiji. Manlio je pionir, koji je proizveo novi Pinot Grigio fermentisan sa pokožicom. 1971. stvorio je Il Grigio, penušavo vino koje postavlja trend od Pinot Grigio-a naravno. Krajem iste decenije, Collavini je počeo da proizvodi blistavu Ribolla Gialla, koristeći istu metodu kao IL Grigio, po čemu je danas najpoznatiji u Regiji Friuli.
Uprkos trenutnoj međunarodnoj slavi, Collavini ostaje porodična kompanija i njime i dalje upravljaju Manlio i njegovi sinovi Giovanni, Luigi i Eugenio.
Jako zanimljiva stvar je ta da oni obožavaju Srbiju. Luigi najviše voli da ide na sabor trubača u Guči i navija za FK Crvena Zvezda (it.Stella Rossa).
Prepoznatljiv znak ove vinarije je pas-jazavičar koji se nalazi na svakoj boci kao simbol pravog psa čuvara koji je do skoro čuvao imanje Collavini.
Ovo vino dobro se uklapa sa umacima od ribe ili baršunastim umacima, rižotom sa tartufima, srednje starim sirevima, škampima i palenta napravljena od mleka i sa dodatkom foie gras.
Recenzije
There are no reviews yet