Sauvignon Blanc Collavini

1.690,00 RSD

Regija: Friuli

Sorta grožđa: Sauvignon Blanc

Vinarija koje svake godine odnosi na raznim takmičenjima zlatnu medalju: Gambero Rosso, Four Bunches, Merano itd. Sortno vino koje pokazuje svoje sortne karakteristike, svež i mineralan, srednjeg tela, sa aromama ogrozda, grejpfruta, sveže pokošene trave i zanimljivom završnicom srednjeg intenziteta čije note podsećaju na zelenu svežu papričicu.

 

 

Opis

Priča o Collaviniju započela je 1896. godine u Rivignanu, gde je osnivač Eugenio Collavini snabdevao vinom prodavnice koje su prodavale ta vina plemenitim porodicama iz Udina. Eugenijev sin, Đovani, vodio je vinariju kroz prvi i drugi svetski rat. Zatim je predao direktorsku stolicu Manliu Collavini. Po preuzimanju vinarije, Manlio je preselio vinske podrume na najpogodnije teroare Corno di Rosazzo i ovde je Manlio u svoje vinograde uveo naprednu nauku o enologiji. Manlio je pionir, koji je proizveo novi Pinot Grigio fermentisan sa pokožicom. 1971. stvorio je Il Grigio, penušavo vino koje postavlja trend od Pinot Grigio-a naravno. Krajem iste decenije, Collavini je počeo da proizvodi blistavu Ribolla Gialla, koristeći istu metodu kao IL Grigio, po čemu je danas najpoznatiji u Regiji Friuli.

Uprkos trenutnoj međunarodnoj slavi, Collavini ostaje porodična kompanija i njime i dalje upravljaju Manlio i njegovi sinovi Giovanni, Luigi i Eugenio.

Jako zanimljiva stvar je ta da oni obožavaju Srbiju. Luigi najviše voli da ide na sabor trubača u Guči i navija za FK Crvena Zvezda (it.Stella Rossa).

Prepoznatljiv znak ove vinarije je pas-jazavičar koji se nalazi na svakoj boci kao simbol pravog psa čuvara koji je do skoro čuvao imanje Collavini.

 

Prelepo uparivanje sa svežom ribom, sushijem i zelenim salatama sa svežim lososem.

Dodatne informacije

Težina 1,45 kg
Boja

Belo

Telo vina

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

Vinarija

Zemlja porekla

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Sauvignon Blanc Collavini“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Post comment