Broy Collavini

7.200,00 RSD

Regija: Friuli

Sorta grožđa: Friulano, Chardonnay i Sauvignon Blanc

Broy potiče od reči „broili“, malih povrtnjaka uzgajanih pored starih kuća u Friuliju.

Beli Amarone. Svaka od tri sorte sušena je jedan period odvojeno na bambusovim policama u specijalnim loftovima. Punog tela, gust, intenzivan primerak vina koja se dobija od delimično osušenog groždja. Arome koje podsećaju na tropsko voće, bagremov med i u dugoj koncentrovanoj završnici se javljaju tonovi pomorandžine kore.

Opis

Priča o Collaviniju započela je 1896. godine u Rivignanu, gde je osnivač Eugenio Collavini snabdevao vinom prodavnice koje su prodavale ta vina plemenitim porodicama iz Udina. Eugenijev sin, Đovani, vodio je vinariju kroz prvi i drugi svetski rat. Zatim je predao direktorsku stolicu Manliu Collavini. Po preuzimanju vinarije, Manlio je preselio vinske podrume na najpogodnije teroare Corno di Rosazzo i ovde je Manlio u svoje vinograde uveo naprednu nauku o enologiji. Manlio je pionir, koji je proizveo novi Pinot Grigio fermentisan sa pokožicom. 1971. stvorio je Il Grigio, penušavo vino koje postavlja trend od Pinot Grigio-a naravno. Krajem iste decenije, Collavini je počeo da proizvodi blistavu Ribolla Gialla, koristeći istu metodu kao IL Grigio, po čemu je danas najpoznatiji u Regiji Friuli.

Uprkos trenutnoj međunarodnoj slavi, Collavini ostaje porodična kompanija i njime i dalje upravljaju Manlio i njegovi sinovi Giovanni, Luigi i Eugenio.

Jako zanimljiva stvar je ta da oni obožavaju Srbiju. Luigi najviše voli da ide na sabor trubača u Guči i navija za FK Crvena Zvezda (it.Stella Rossa).

Prepoznatljiv znak ove vinarije je pas-jazavičar koji se nalazi na svakoj boci kao simbol pravog psa čuvara koji je do skoro čuvao imanje Collavini.

 

Ovo vino dobro se uklapa sa umacima od ribe ili baršunastim umacima, rižotom sa tartufima, srednje starim sirevima, škampima i palenta napravljena od mleka i sa dodatkom foie gras.

Dodatne informacije

Težina 1,45 kg
Boja

Belo

Telo vina

Količina

0.75 L

Sorta grožđa

,

Vinarija

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …