Lagavulin 8 YO

14.000,00 RSD

Predstavljen svetu 2016.godine kao Specijalna edicija za 200 godina postojanja destilerije.

Ime dolazi od galskog “Lag a’ Mhuilinn“ što u prevodu znači “dubina mlina“. Ali je to i selo nedaleko od luke Port Ellen gde se Lagavulin i proizvodi.

Jak, suv i kompleksan, preporuka je da se pije sa malo vode zbog visokog procenta alkohola. Snažnih aroma joda, hrasta, pečenog drveta, lešnika i morske soli. Duga dimna završnica sa tonovima kedrovina i duvana.

Samo 1 je preostalo na zalihama

Opis

Destilerija Lagavulin ima jako bogatu istoriju. Osnovao je John Johnstone 1816. godine na ostrvu Islay u Škotskoj. U početku, Lagavulin je bila mala destilerija koja je proizvodila viski samo za lokalnu potrošnju. Smatra se da se na tom mestu i ranije proizvodio viski, ali nelegalno, sve do dolaska Johnston-a.  Vremenom se stekla reputacija izvan ostrva Islay, zahvaljujući kvalitetu viskija koji su proizvodili.

Tokom 20. veka, Lagavulin je preživeo različite izazove, uključujući period prohibicije u Sjedinjenim Američkim Državama i dva svetska rata. Iako je destilerija privremeno bila zatvorena tokom ratova, njena reputacija je ostala jaka. Lagavulin je uvek bio poznat po visokom kvalitetu svog viskija, čak i u vremenima kada je industrija viskija prolazila kroz teškoće.

Destilerija Lagavulin je danas deo globalne kompanije Diageo, jednog od najvećih proizvođača i distributera alkoholnih pića na svetu.

Jedan od ključnih elemenata istorije Lagavulin destilerije je očuvanje tradicionalnih metoda proizvodnje viskija. Bakarni kazani koji se koriste za destilaciju datiraju iz 19. veka, a viski se i dalje proizvodi sporim destilacionim procesom koji obezbeđuje slojevit i intenzivan ukus. Destilerija takođe koristi tradicionalne hrastove bačve za odležavanje viskija, često kombinujući bačve od američkog i španskog hrasta kako bi postigla kompleksnost aroma.

Lagavulin je poznat po svom karakterističnom dimljenom ukusu, koji dolazi od sušenja ječmenog slada izloženog dimu tresetnog uglja. Ovaj proces daje viskiju bogatstvo i slojevitost ukusa, sa notama dima, slane morske vode i začina.

 

Dodatne informacije

Težina 6 kg
Alkohol

Količina

0.7 L

Telo vina

Zemlja porekla

Recenzije

There are no reviews yet

Dodaj recenziju
Currently, we are not accepting new reviews

Možda će vam se svideti …