Najcenjeniji vinski brend

antinori-nagrada-2023

Antinori je proglašen za najcenjeniji vinski brend na svetu 2023. godine. To je ujedno i prva italijanska vinarija u istoriji koja se nalazi na vrhu liste.

Ovu listu kreira akademija vodećih Masters of Wine, somelijera, kupaca, novinara i drugih stručnjaka iz industrije sa šest kontinenata širom sveta.

Antinori je impresionirao svojim visokim kvalitetom i doslednošću i istovremeno je dobio nagradu za najcenjeniji brend vina u Evropi.

Sa istorijom koja se proteže više od šest vekova, vinarija Antinori spada među najstarije i najuglednije vinarije u Italiji.

Osnovana davne 1385. godine, vinarija Antinori je jedna od najstarijih vinarija na svetu koja i dalje posluje. Kroz 26 generacija, porodica Antinori uspešno je prenosila svoju ljubav prema vinu i vinogradima, kao i strast za inovacijama u vinarstvu.

Porodica Antinori smatra da je ključ njihovog uspeha u savršenom balansu između tradicije i inovacije. Njihova filozofija se zasniva na tri osnovna principa:

Strast za teroarom: Porodica Antinori posvećuje posebnu pažnju kultivaciji i negovanju teroara, što podrazumeva jedinstvenu kombinaciju klimatskih uslova, zemljišta i geografskog položaja koji utiču na kvalitet grožđa i vina. Oni veruju da je upravo teroar ključan za stvaranje izuzetnih vina.

Inovacije: Antinori vinarija je poznata po svom pionirskom pristupu vinarstvu. Kroz vekove, porodica Antinori uvodila je inovativne tehnike u proizvodnji vina, što je rezultiralo stvaranjem nekih od najcenjenijih italijanskih vina.

Očuvanje tradicije: Uprkos svom otvorenom pristupu inovacijama, vinarija Antinori ostaje duboko ukorenjena u toskanskoj vinskoj tradiciji. Poštovanje prema prošlosti i očuvanje tradicionalnih metoda proizvodnje vina ključni su za očuvanje kvaliteta i autentičnosti njihovih vina.

Vinarija Antinori proizvodi širok spektar vina, uključujući neke od najcenjenijih etiketa u svetu vina.

Tignanello: Ovo ikonično vino, prvi put proizvedeno 1971. godine, predstavlja pravo remek-delo i simbol inovacije vinarije Antinori. Poznato po svojoj eleganciji, složenosti i dugovečnosti je jedno od prvih „Super Toskanskih“ vina.

Solaia: Druga zvezda porodice je bilo prvo italijansko vino koje je eminentni vinski magazin Wine Spectator proglasio za ’Prvo vino sveta’ 1997. godine. Vinograd se nalazi naslonjen na Tignanello vinograd, na mestu gde ’sunce najviše i najlepše sija’.

Guado al Tasso: Imanje se nalazi u prestižnoj apelaciji Bolgheri, delu toskanskog priobalnog područja poznatom po svom neukroćenom pejzažu i netaknutoj lepoti nedaleko od Firence. Ovo vino svake godine odnosi prestižne nagrade.

Pian delle Vigne: Prva berba ovog izvanrednog Brunella bila je 1955. god. Dugovečan klon Sangiovesse-a, smatra se simbolom elegancije i prestiža. Vinarija se nalazi oko šest kilometara južno od srednjevekovnog grada Montalcino.

antinori-tignanelo-vinograd

Vinarija Antinori ne samo da predstavlja jednu od najstarijih i najcenjenijih vinarija u Italiji, već je i simbol inovacije i posvećenosti tradiciji.

Kroz kombinaciju poštovanja prema teroaru, strasti za inovacijama i očuvanja vinske tradicije, Antinori je uspeo da stvori izuzetna vina koja odišu jedinstvenim karakterom i stilom.

Pogledajte šta smo pripremili za vas